Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga dalanamn ställer upp för Lisa

Annons

I egenskap av engagerade privatpersoner skickar landshövdingen Ingrid Dahlberg, kommunalrådet Lars Matsson-Frost och kommunfullmäktiges ordförande, Bengt Jernhall, i dag, fredag, ett brev till Utlänningsnämnden.

- Vi vädjar om att kvinnan ska få stanna i landet och framför samma skäl som tidigare framkommit i ärendet. Speciellt trycker vi på anhöriganknytningen, säger Bengt Jernhall.

Kvinnan bor sedan en tid hos sin mamma i Mora. Hon har sökt uppehållstillstånd i Sverige mot bakgrund av att hon inte vågar återvända till USA, där hennes man hotat henne till livet.

Bengt Jernhall påpekar även att den amerikanska kvinnan borde ha fått dubbelt medborgarskap som barn, både svenskt och amerikanskt.

Kvinnans mamma, Solveig Lindström, ansökte nämligen om dubbelt medborgarskap för sina barn, Lisa och hennes bror, 1965 inför en resa till Sverige.

Den dåvarande konsuln, på konsulatet i Denver i USA, nekade att ge Solveig Lindströms barndubbla medborgarskap.

- Konsuln gjorde ett fel. Redan 1951 infördes en lag i Sverige att en svensk kvinna, bosatt i utlandet, kunde söka dubbelt medborgarskap för sina barn, berättar Solveig Lindström.

Den här uppgiften, framförd i en skrivelse från Lisas svenska advokat, Tryggve Elmstedt, hade inte Utlänningsnämnden fått på sitt bord när avslagsbeslutet togs i onsdags.

Solveig Lindström har, efter senaste beslutet, fått ett muntligt besked från en handläggare i ärendet att det sakskälet, dubbla medborgarskap, kan utgöra grunden till en ny ansökan till Utlänningsnämnden.

Tidigare har såväl Utlänningsnämnden som Migrationsverket avslagit kvinnans ansökan om uppehållstillstånd. Utlänningsnämndens senaste besked innebär egentligen att hon ska lämna landet, men uppgiften om möjligheten till dubbla medborgarskap kan ge ärendet en ny öppning.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons