Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung roll för Sarkozy som president

Annons

Rösten stockade sig när en rörd Nicolas Sarkozy talade om att ena nationen och vara "alla fransmäns president" när han talade efter söndagens seger i det franska presidentvalet.

Tiffany ler stort där hon hänger mot avspärrningen utanför UMP:s partihögkvarter.

Hennes kandidat hade hörsammat henne.

Segraren i det franska presidentvalet Nikolas Sarkozy fick 53 procent av rösterna, meddelade inrikesdepartementet natten till måndagen. Motståndaren i andra valomgången Ségolène Royal fick 47 procent.

De officiella siffrorna stämmer med prognoserna från valkvällen. Rösterna från utlandsfransmännen är dock inte medräknande.

Valdeltagande 85 procent blev det högsta sedan 1981.

Sarkozys seger mot socialisten Ségolène Royal var stor. Har fick inte bara 53 procent av rösterna, valdeltagandet var också högt, omkring 85 procent.

Kravallpolisen i Paris satte under söndagskvällen in tårgas mot stenkastande demonstranter som var besvikna över att högermannen Nicolas Sarkozy blir näste president.

Sammandrabbningarna ägde rum vid Place de la Bastille där omkring 5|000 anhängare till den besegrade socialisten Ségolène Royal hade samlats för att invänta resultatet.

Omkring 300 upprorsmakare, av vilka en del var maskerade, gjorde springande utfall mot kravallpolis som intog ställningar vid bulevarderna som leder till torget.

Tidigare hade en mindre grupp som viftade med svarta och röda anarkistfanor satt eld på en bild av Sarkozy.

Hans anhängare hade samlats till stor segerfest i en annan del av centrala Paris, Place de la Concorde.

Här och var syntes anlagda bränder.

Kravallpolis hade delvis tömt platsen på människor och försökte med hjälp av tårgas mota undan de protesterande ner på angränsande gator.

Många stannade dock kvar och en del tog spontant upp den franska nationalsången Marseljäsen.

Olivier Chapel ser Sarkozy som en energisk person med vilja att göra något, en person som kan vara bra för näringslivet. Och han är inte stöpt i samma form som den övriga politiska klassen, med elitskola som en del av paketet.

Men det har inte varit självklart för honom att välja högerkandidater i de tre presidentval han röstat.

USA-budskap

I sitt segertal glömde Sarkozy inte heller bort omvärlden.

Sarkozy, som av sina motståndare ofta anses som alltför USA-vänlig, skickade också några ord till "våra vänner amerikanerna". Hans vänskapsbudskap var dock inte helt villkorslöst.

Segern var inte helt oväntad _ sedan januari har samtliga opinionsmätningar korat honom som vinnare.

Kort efter det att Sarkozy hållit sitt segertal inleddes en stor segerfest på Place de la Concorde i centrala Paris, med bland andra flera av de artister som funnits med under Sarkozys valmöten.

Några tittade längtande men vågade sig trots segeryran inte på att bada i fontänerna på Place de la Concorde. Tusentals parisare firade där Nicolas Sarkozys seger.

På den stora scenen, som Sarkozys parti UMP självsäkert började bygga upp redan på eftermiddagen, avlöste artister som tagit parti för Sarkozy varandra medan det skålades i champagne och får man anta franska viner.

Framåt midnatt dök också segerherren själv upp på scenen och sträckte ut handen till alla fransmän.

Sedan tog han och medarbetarna gemensamt tog upp den franska nationalsången och en stor skara på Place de la Concorde stämde in.

President Jacques Chirac lämnar inte över nycklarna till Elysée-palatset åt sin efterträdare förrän den 16 maj och Sarkozy har för avsikt att dra sig undan det politiska rampljuset i några dagar för att vila upp sig efter valrörelsen och förbereda sig mentalt för sina nya uppgifter.

Det är en tung roll han har att axla. Som Frankrikes president blir Sarkozy en av världens mäktigaste och en av EU:s mest inflytelserika makthavare. Som president inte bara förfogar han över världens fjärde största kärnvapenarsenal, hans land är även ett av de fem som har vetorätt i FN:s säkerhetsråd.

Han har också utlovat sina väljare snabba förändringar för att bland annat få ner den höga arbetslösheten på över åtta procent, sänka skatterna och avskaffa den franska 35-timmarsveckan.

Förloraren Ségolène Royal erkände sig besegrad bara några minuter efter det att vallokalsundersökningarna hade gett Sarkozy segern.

Hon sade att en förutsättning för att Socialistpartiet ska kunna segra i kommande val är att det ingår nya allianser och förnyar sin politik. Hon önskade också "republikens nästa president" lycka till.

TT

Mer läsning

Annons