Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung centerpolitiker ger rovdjurscentrum stöd

Annons

Det är plenifritt i riksdagen den här veckan och det ger riksdagsmännen möjlighet att komma ut i verkligheten. För centerriksdagsmannen Kenneth Johansson innebar det bland annat närkontakt med Siljansbygdens turismnäring.

Nu förstår jag bättre vilken oerhörd potential turismen har för de här bygderna, säger Kenneth Johansson efter att ha träffat Siljan Turisms vd, Anders Bjernulf, dess ordförande, Mikael Thalin samt Torbjörn Wallin, vd för Orsa Grönklitt.

- En växande besöksnäring ger fler sysselsatta och lägre arbetslöshet och är lika viktig som traditionell industri och tjänsteverksamhet, konstaterar riksdagsmannen, som avser att fortsätta driva frågor i riksdagen som gynnar turismen.

Mest aktuell är etableringen av ett rovdjurscentrum i Orsa. Ett ärende som åter är uppe på dagordningen efter att ha legat i träda en tid, sedan planerna på ett nationellt rovdjurscentrum i Orsa måste släppas.

Fritidsbolagets vd, Torbjörn Wallin, turismansvarige Anders Björklund och näringslivschefen, Ola Granholm, jobbar med en projektbeskrivning som ska vara klar i augusti.

- Jag ska ställa en fråga till miljöministern, Lena Sommestad, direkt riksdagen drar igång i september om hon är beredd att vidta åtgärder så att en satsning på ett rovdjurscentrum kan bli verklighet i Grönklitt, lovar Kenneth Johansson, som har förhoppningen att det resulterar i ett ekonomiskt stöd via Naturvårdsverket.

Kenneth Johansson ska också agera för att personerna bakom projektet får möjlighet att berätta om sina planer inför länets övriga riksdagsmän vid en sittning i Stockholm.

Han menar dessutom att den satsning som sker i Orsa borde kunna ges EU-stöd. Han är besviken på dem som hanterar EU-medel, som han anser är lite väl försiktiga med att ta beslut om nödvändig medfinansiering.

- Vi tar inte hem de EU-medel som är möjliga, vilket är synd eftersom de fungerar som en bra "tändvätska" för att få igång värdefulla verksamheter på olika håll i landet, konstaterar han.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons