Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunabyggens vd får köra nya tjänstebilen privat

Annons

Tunabyggens vd Larserik Håkansson är den enda i kommunkoncernen med egen tjänstebil. Häromveckan plockade han ut en splitterny Volvo V70 från bilfirman.

Tunabyggen har köpt in fordonet och står som ägare. Vd kan använda den privat och i tjänsten. Köpet ska vara en billigare lösning för Tunabyggen än att hyra.

Tjänstebilen ingår i anställningsavtalet med det kommunala bostadsbolaget, och räknas som löneförmån. Vd får skatta för förmånen. Egentligen skulle bilen ha kostat mer, men bolaget fick rabatt på listpriset.

Larserik Håkansson bytte ut den Saab 9-5 kombi, som han tidigare haft som tjänstebil, till en fyrhjulsdriven Volvo V70 2,5T, den 16 juni. Detta efter godkännande av Tunabyggens styrelseordförande Åsa Frithiofson (s).

- Vi har inte förhandlat om hans nya lön ännu, men bilen ingår i lönen, säger Frithiofson och pekar på att bilförmånen minskar den kontanta bruttolön han annars fått.

Utan bil skulle lönen alltså vara högre. Hur mycket lönen ska höjas under 2004 avgörs i förhandling och styrelsen tar beslut om detta efter sommaren. Då finns den nya bilen med när saken diskuteras. Vd-lönen är i dag 53 155 kronor i månaden. Plus tjänstefordon.

Ingen annan i kommunkoncernen ska i dag ha egen tjänstebil. Däremot finns ett stort antal bilar i kommunal, eller kommunala bolags, ägo som kan nyttjas av personal i tjänst.

Borlänge energi har ingen anställd med egen tjänstebil, enligt personalchef Gunnel Ivarsson. Däremot har bolaget fordon som anställda kan använda i samband med arbete, bland annat en bilpool. Fastighetsbolaget Hus- hagen har inte heller någon personlig tjänstebil, enligt kommundirektör Lars Ivarsson.

Han uppger vidare att ingen kommunanställd heller har det. Inte heller kommunalrådet Peter Hultqvist (s). Däremot har han tillgång till bil, som dock inte nyttjas privat.

- Den bil han åker står till kommunkansliets förfogande, säger Lars Ivarsson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons