Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunabyggen tar sitt ansvar

Annons

Svar till Leif Lindström:

Leif Lindström och vänsterpartiet ställer frågor, men överlåter åt andra att hitta svaren.

Tunabyggen står inför stora utmaningar. Norra delen av Bullermyren måste byggas om. Husen har fyra våningar men inga hissar. Efter 40 år är det mycket som har tjänat ut.

Tjärna ängar behöver omdanas så att det blir en attraktiv boendemiljö. Stadsdelen har bra förutsättningar men stora investeringar krävs. Det finns även flera bostadsområden som kommer att kräva stora ekonomiska insatser.

Vi har varit mycket tydliga med två krav för att en försäljning ska vara aktuell: Köparen måste vara seriös och långsiktig i sitt fastighetsägande. Tunabyggens hyresledande roll ska vara oförändrad.

Tunabyggen är även i framtiden ett starkt, allmännyttigt bostadsbolag. I dag har vi 75 procent av Borlänges hyreslägenheter, efter försäljningen har vi 71 procent.

Här kommer mina svar på Leif Lindströms frågor:

l Hyresgäster har ett starkt lagskydd när det gäller besittningsrätten till sina hem och beräkningen av hyresnivåer. Tunabyggens hyresgäster har goda möjligheter att på olika sätt påverka sitt boende. Det är dock orimligt att begära att de ska ansvara för hur bostadsbolagets långsiktiga ekonomi och förvaltning ska skötas. Det ansvaret vilar på bolagets styrelse och på kommunen som ägare.

l En omvandling av hyresfastigheter till bostadsrätter förutsätter dels att ägaren önskar detta och dels att hyresgästerna är intresserade av att köpa sina lägenheter. Var och en inser att detta inte är aktuellt i det här fallet.

l Vi lever tack och lov inte i en planekonomi så ingen kan säga vilka som kommer att flytta in i Tunabyggens lägenheter kommande år. Det är dock uppenbart att ett ökande antal äldre som inte längre vill sköta hus och trädgård, de ökande ungdomskullarna som närmar sig 20, det ökande antalet singelhushåll, de ökande pendlingskostnaderna, antalet arbetstillfällen och studenter är sådant som påverkar bostadsefterfrågan.

l Fastighetsförsäljningen kommer att stärka Tunabyggens ekonomi på flera sätt och möjliggöra satsningarna på bl a Tjärna ängar och Bullermyren. Dessa satsningar kommer att spridas ut över många år och finansieras genom såväl lån som Tunabyggens årliga intäkter. En stark ekonomi är dock nödvändig för att detta inte ska leda till onödiga hyreshöjningar.

l Arbetet med utvecklingen av Bullermyren pågår för fullt. Miljön mellan husen genomgår just nu en stor förändring. Olika tekniska lösningar för hissinstallationer studeras. Renoveringen kommer att ske gårdsvis med stor delaktighet för de boende. Samma process är igång på Tjärna Ängar men har där inte nått lika långt.

Leif Lindström - fråga är lätt - hitta svaren är svårare. När ska du och vänsterpartiet vara med och ta ansvar även för de svåra svaren?

Hur ska ni klara omdaningen av våra miljonprogramsområden?

Hur garanterar ni att vi har ett starkt allmännyttigt bostadsbolag med goda boendemiljöer och jämförelsevis låga hyresnivåer i Borlänge även i framtiden?

ÅSA FRITHIOFSON

Mer läsning

Annons