Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunabyggen tar fortsatt ansvar

Annons

Tunabyggen planerar en försäljning av ett begränsat antal fastigheter. Vinsten kommer att stanna i bolaget och förstärka ekonomin inför de omfattande upprustningar som krävs i våra miljonprogramsområden.

Absoluta villkor för att fastighetsförsäljningen ska genomföras är att köparen är seriös och långsiktig i sitt fastighetsägande och att Tunabyggens roll som allmännyttigt bostadsbolag kvarstår oförändrat.

I Borlänge finns i dag cirka 8 400 hyresrätter, av dessa äger Tunabyggen 6 400. En försäljning av 420 lägenheter ändrar inte på det faktum att Tunabyggen är dominerande på hyresmarknaden i Borlänge. Tunabyggens hyror kommer även i fortsättningen att vara vägledande för de privata fastighetsägarna.

I budgetarbetet för några år sedan lanserade folkpartiet-liberalerna det radikala greppet att en successiv utförsäljning av Tunabyggens fastigheter med uppskattningsvis 20 procent per år skulle förstärka kommunens budget. Något behov av ett kommunägt allmännyttigt bostadsbolag fanns tydligen inte.

Det omöjliga i att finna seriösa, långsiktiga köpare till så stora fastighetsförsäljningar, i synnerhet under de förhållanden som då rådde, intresserade inte fp.

Någon analys av vad som skulle följa i form av skatt och indragna statsbidrag vid en sådan total utförsäljning och utbetalning till ägaren Borlänge kommun gjordes inte.

Faktum är att staten hade blivit den store vinnaren ekonomiskt. Kommunen och hyresgästerna hade blivit förlorarna. Några tankar om fastighetsunderhåll eller upprustning av äldre bostadsområden lyftes aldrig fram.

Folkpartiet-liberalernas förslag om total utförsäljning av Tunabyggen var avsett att skrota det allmännyttiga kommunala bostadsbolaget. De pengar som rätteligen hör till hyresgästerna skulle föras över i kommunens budget. Naturligtvis var jag en stark motståndare till detta.

Bruno Blomqvists och Arne Lissmats påståenden om Tunabyggens ekonomi är anmärkningsvärda. Tunabyggens ekonomi är god, men soliditeten på 6,8 procent är för låg. Underhållet på Tunabyggens fastigheter har skötts på ett ambitiöst sätt, men naturligtvis finns det mer att göra.

Borlänge kommun har inte behövt skjuta till några pengar, Tunabyggen står stadigt på egna ben. Fastighetsförsäljningen kommer att öka vår soliditet och ge oss möjlighet att utveckla Bullermyren och Tjärna ängar till attraktiva bostadsområden.

Tunabyggen kommer även i fortsättningen att erbjuda Borlängeborna goda bostäder till jämförelsevis låga hyror och bidra till Borlänges utveckling.

ÅSA FRITHIOFSON

Mer läsning

Annons