Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunabyggen ser framåt

Annons

Svar till Rune Hjorth och Nils Nilsson, Hyresgästföreningen:

Tunabyggen har i dag cirka 6 000 lägenheter. Det motsvarar ungefär 70 procent av hyresrättsbeståndet i Borlänge. Företaget är hyresledande och påverkar tydligt hyresnivån i det privata beståndet.

Vi ska ha en stark allmännytta i Borlänge. Det är en uttalad politisk ambition. Syftet är att erbjuda bra bostäder till en rimlig hyra. Tunabyggens lägenheter ska vara attraktiva för alla grupper. Men företaget ska också, vilket är ett faktum, ta ansvar för människor som har det svårt. Därför finns ett utvecklat samarbete med socialförvaltningen.

I dag ligger Tunabyggens hyresnivå på sjätte plats i länet. Det finns 12 allmännyttiga bostadsföretag i Dalarna, varav Kopparstaden i Falun har den högsta hyresnivån.

Kopparstaden har en nivå på 793 kronor per kvadratmeter. Tunabyggen ligger på 767 kronor per kvadratmeter.

Just nu har ansvaret för nästa års hyresnivå i Tunabyggen förflyttats till hyresmarknadskommitten. Hyresgästföreningen har krävt en sänkning med 3 procent. Tunabyggens krav är en höjning med 0,8 procent. Även i Falun, där Kopparstaden kräver en hyreshöjning på 2 procent, har förhandlingarna strandat.

De vinster som Tunabyggen presterat de senaste åren är inte stora. Det koncernbidrag som lämnats till kommunen är cirka 400000 kronor. I en till Borlänge närliggande kommun är nivån på detta betydligt högre.

Viktiga projekt inom Tunabyggen just nu är renovering och upprustning av Tjärna ängar och Bullermyren. Det handlar om både den inre och yttre miljön. Samtidigt har ett strukturarbete som bland annat innebär personalneddragningar, effektiviseringar på energiområdet och smärre avvecklingar av fastigheter inletts.

Syftet med detta är att successivt kunna pressa hyresnivån, erbjuda god kvalitet och service. Vi ser ett pågående förändringsarbete som ett långsiktigt överlevnadsvillkor. På så sätt kan vi också minska antalet tomma lägenheter. Att hyra ut det bestånd som nu lämnas genom att pappersmaskinen i Kvarnsveden blir färdig är en utmaning.

Tunabyggen är ett företag som är en aktiv aktör i kommunens utveckling. Vi vill erbjuda våra hyresgäster bra bostäder till ett rimligt pris. Vi tar socialt ansvar. Men vi måste också få ekonomin att gå ihop.

PETER HULTQVISTORDFÖRANDE I TUNABYGGEN

Mer läsning

Annons