Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunabyggen kan förlora miljoner

Annons

Kommunens förvandling av servicehus till eget boende kan drabba Tunabyggen hårt ekonomiskt. I värsta fall handlar det om sex miljoner i minskade intäkter varje år.

Tunabyggens vd Larserik Håkansson säger att det blir en svår uppgift att täcka det inkomstbortfall som bostadsbolaget drabbas av. Kommunen har aviserat att flera servicehus ska omvandlas till eget boende.
Först ut är Tjärna Ängar. Sedan står fler servicehus på tur. Bolaget har idag intäkter för kök, matsalar och olika aktivitetsytor.
– I vanliga boenden har vi inte mycket sådana ytor, men på servicehusen finns en hel del. De har kostat att bygga. Säger kommunen upp avtalen måste vi täcka de kostnaderna någon annanstans.

31 maj 2006 upphör hyresavtalen i sin helhet. Larserik Håkansson säger att bolaget då riskerar en total inkomstminskning på sex miljoner om året. Det är ungdomar, äldre och ensamstående med barn som kan få betala. Det vill säga bolagets huvudsakliga hyresgäster. För Larserik Håkansson ser det som en svårlöst fråga att få ett framtida nyttjande av dessa ytor, fullt ut.
– Vi hoppas att det ska lösa sig, men vi kan få stora svårigheter, då vi inte har några stora marginaler.

Under fjolåret gjorde bolaget i princip ett nollresultat. Nu jobbas med att finna en entreprenör som är villig att driva kök och matsal på Tjärna Ängar. Den frågan är mest akut.
Tunabyggens ordförande Åsa Frithiofson (s) säger att bolaget måste täcka inkomstbortfallet på något sätt.
– Vi får jobba med det.
?Vad händer om det inte går?
– Vi får försöka hitta lösningar och föra ett resonemang med kommunen om det behövs. Vi har inga marginaler, säger Åsa Frithiofson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons