Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tumskruvarna dras åt

Annons

Kravet som föreslås ställas på socialnämnden i år är att minska kostnaderna med 8 miljoner kronor. I så fall kommer nämnden ändå att tillåtas gå med ett underskott på 17 miljoner kronor.

Enligt kommunledningen är socialnämnden i Mora mycket generösare än andra kommuner i Sverige när det gäller hemtjänsttimmar.

- Vi levererar helt enkelt mer än normalkommunen, säger kommunalrådet Lars Matsson-Frost, c.

Enligt statistiken har 5,1 invånare per 100 Morabor i 65-79-årsåldern hemtjänst, medan genomsnittet i Sverige är 3,1 invånare per 100 i samma åldersgrupp.

För 80-åringar och däröver ligger Mora kommun strax över genomsnittet och är alltså generösare än andra.

Allt tyder på att det kommer att bli ändring på detta framöver. När alla chefstjänster är tillsatta inom socialförvaltningen räknar kommunledningen med att biståndsbedömningen ska ges sådana resurser att ingen längre ska få "för många" hemtjänsttimmar.

Tf socialchefen Lars-Åke Lundqvist har räknat ut att att en enda hemtjänsttimme "för mycket" i veckan per vårdtagare betyder en "onödig" kostnad på 24 miljoner kronor för Mora kommun, det vill säga ungefär lika mycket som 2003 års beräknade underskott för socialnämnden.

Enligt kommunens ekonomichef Ulla Dahlberg är det möjligt för Mora kommun att få ett positivt resultat redan år 2004 med en hårdare ekonomisk styrning från kommunstyrelsen och ett större ekonomiskt medvetande bland politiker och tjänstemän.

- Vårt största mål är en ekonomi i balans, säger Ulla Dahlberg. Skillnaden mellan fattiga och rika kommuner i Sverige är att de rika har en ekonomi i balans.

- Mora kommuns ekonomi ska vara i balans senast 2004, är Lars Matsson-Frosts bestämda uppfattning.

De stora besparingarna till trots räknar han ändå med att budgeten nästa år ska ge utrymme för "offensiva satsningar i avsikt att skapa sysselsättning, service, pr och good will".

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons