Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen ned i Ludvika

Annons


Smedjebacken slog ändå till och samma typ av ventilation som i Lorensberga ska nu installeras i både Bergaskolan och Vinsboskolan.

- Smedjebacken investerar i runda slängar 10 miljoner i nya ventilationssystem, berättar tekniska chefen Per-Olof Dahlström.

- Det som fällde avgörandet var att det blir väsentligt lägre driftskostnader, lägre investeringskostnader och så blir det bättre klimat jämfört med konventionella system, säger han.

- Det som skiljer mellan Lorensberga och våra system är ventilationsdonens utformning och så skiljer styrsystemet sig åt. Datatekniken är den viktiga skillnaden.

- Det som också gör att vi känner oss säkra är att vi underkände den entreprenör som Ludvika anlitat när vi gjorde upphandlingen.

De som känt den nya ventilationen i Vinsboskolan har förklarat sig mycket nöjda när det varit kallt. De båda skolorna får sitt nya system i full drift till höstens skolstart.

- Visa från Lorensberga har vi också förberett systemet så att vi kan sätta in extra värmeelement om det behövs, säger Dahlström.

Osmo Hieskanen vid Ludvika kommuns tekniska kontor suckar när han hör att grannkommunen köpt ventilationen.

- Ventilationen fungerar numera på Lorensberga men den var mycket svår att justera in. Vi har en person avsatt för att sköta ventilationen via datorn och justeringar måste göras dagligen. Skulle han sluta vet jag inte vad som skulle hända, förmodligen går det åt skogen, säger Osmo Hieskanen.

Lorensbergaskolan, som rustades 2000-2001, hade innan renoveringen ingen ventilation alls, därefter tjöt och stönade huset på grund av undertryck, kallraset var så kraftigt när kylan satte in att lektioner fick avbrytas. Fläktbullret som inte skulle höras upplevdes störande.

Eleverna kunde inte koncentrera sig när de satt och frös, det var helt enkelt för mycket ventilation, om än miljövänligt.

Osmo Hieskanen berättar att tekniska kontoret fått utstå mycket men eftersom det var skolans personal som själva fick göra valet så har det trots kritiken inte varit allt för häftig ordväxling.

- Bekymren var så stora så när vi byggde om J-huset, E-huset med aulan så bytte vi till konventionell ventilation. Felet med systemet är att det är för komplicerat med givare här och där. Allt måste klaffa för att det ska fungera och det gör det inte utan vidare när det är riktigt kallt ute. Vi anser att systemet är under utveckling.

Ludvika kommun avråder andra för att investera i Torkel Anderssons teorier som också är omtvistade i ventilationsbranschen.

- En sak är att installera det i ett nybygge som anpassats för systemet. Vårt stora misstag var att sätta in det i kommunens största skola, en liten skola är lättare att sköta. Nu upplevs systemet dock som tyst.

- Vi har också kvar problem med att vi har för hög halt med koldioxid i skolan, det leder till trötthetssymptom, berättar Hieskanen.

- Och billigt blev det inte heller. Visst slapp vi att investera i dyra ventilationsaggregat men nu när vi har facit i hand så vet vi att det inte blev ett dugg billigare än ett konventionellt ventilationssystem, säger han och är förvånad över att grannkommunen inte gjort någon officiell förfrågan om de problem som gett upphov till flera tidningsartiklar och en universitetsledd undersökning.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons