Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen förstördes - läkaren anmäls

Annons

Det var den 11 juni i år som den 34-årige mannen fick sin tumme avsliten i en olyckshändelse. Han tog sig då till akutmottagningen på Ludvika lasarett där han fick träffa en läkare.

Enligt mannens anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd sade läkaren att han inte kunde göra något åt skadan och hänvisade istället till Falu lasarett.

Med tummen i fickan tog sig då mannen till Falun.

"På Falu lasarett fick vi vänta i flera timmar och när jag till slut fick träffa en läkare så blev han mycket bekymrad över att man inte hade placerat tummen i vatten eller is", skriver mannen i en bilaga till anmälan.

Läkaren på Falu lasarett kunde inte rädda mannens tumme. Nu yrkar mannen på att Ludvikaläkaren får en erinran på grund av att han inte såg till att tummen förvarades på rätt sätt.

Annica Lindell är vårdcentralschef och vikarierar för avdelningsföreståndaren på akutmottagningen i Ludvika, Karl-Erik Dahlström.

Hon anser inte att den 34-årige mannen har fått fel behandling.

- Min bedömning, efter att jag har läst journalen, är att det här ärendet har blivit handlagt på rätt sätt, säger hon.

Annica Lindell påperkar också att det inte alltid går att sätta tillbaka kroppsdelar som slitits bort. Ibland är de inte i tillräckligt bra skick.

- Nu är det upp till ansvarsnämnden att ta ställning i frågan. Jag ser dock inget uppenbart fel i behandlingen.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons