Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullhundar går ombord i Tyskland

Annons

Tullen vill gå ombord på färjorna till Trelleborg redan i de tyska avgångshamnarna och låta knarkhundarna jobba under överfarten. Insatsen skulle i så fall riktas främst mot smuggling via den tunga trafiken.

Tre gånger har tullen gjort försök, där man kommit överens med tyska Tullverket om att få skicka över tullpersonal och hundar för att gå ombord i avgångshamnarna. Hundarna har sedan i lugn och ro fått nosa sig igenom fordonen på bildäck under överfarten tillbaka till Sverige. Försöken har inte resulterat i några beslag, men Gunnheden är övertygad om att det finns mycket knark att hämta på lastbilar och långtradare.

Det är framför allt det stora trafikflödet just till Trelleborg som fått tullen att fundera i de här banorna. Varje dygn anländer 20 färjor från Tyskland. Om alla är fullproppade med fordon är det sammanlagt sex mil person- och lastbilar som rullar av färjorna och snabbt vill köra vidare. En ström som det är närmast omöjligt att få en effektiv kontroll över.

Att inleda tullkontrollen ombord ger andra förutsättningar.

En annan aspekt är att narkotikadoften får en chans att hinna mogna och spridas i den relativa värmen på bildäck, något som underlättar för hundarna.

Men det finns nackdelar. Framför allt blir det tidsödande och kostsamt att ofta skicka personal och hundar på tur- och returresor över södra Östersjön.

Karl Gunnheden säger att försöken nu ska utvärderas innan man beslutar om en fortsättning. I så fall krävs även en mer permanent överenskommelse mellan de svenska och tyska tullverken.

TT

Mer läsning

Annons