Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tull fann vapengömma

Annons

Det var under våren som duon, där den ena var villkorligt frigiven efter misshandeln av Levengood, genomförde en omfattande stöldturné i framförallt Idre och Särna.

Det ynglingarna stulit verkar genomgående vara utrustning för att klara sig i vildmark som ficklampor, fiskeutrustning men också serietidningar.

Bland stöldgodset som påträffades hos de båda fanns även en symaskin, stulen vid ett inbrott på Sollerön.

De båda ynglingarna nekar genomgående till stölderna. Så gott som samtliga åtal om stölder eller grov stöld är kompletterade med alternativet häleri av åklagaren.

Polisens noggranna arbete har lett till att det mesta som påträffats också kunnat identifieras.

I flera fall finns det teknisk bevisning som kan binda de båda till stöldgodset. Bland annat hävdar den ena att en påträffad spritflaska ska ha köpts på Systembolaget. På just den flaskan kunde dock polisen säkra ett fingeravtryck från den rättmätiga ägaren. Det är nu upp till ynglingen att förklara för Falu tingsrätt hur en spritflaska som han påstår sig ha köpt kan ha ett fingeravtryck från en man som blivit bestulen på en sådan flaska vid ett av inbrotten.

Vid några av stölderna har även vapen tillgripits.

I samband med ett av inbrotten i området vid Fjätervålen kunde en bil iakttagas och polis och tull från Idre sökte av vägarna. Tullbilen mötte då den misstänkta bilen, som dock hann undan.

Ynglingarna kunde dock gripas vid ett senare tillfälle och det med massor av stöldgods i deras bil.

Senare kunde även en vapen-gömma avslöjas och mycket tyder på att den skedde i all hast, strax efter mötet med tullbilen.

Vapengömman innehöll ett kulgevär, ett salongsgevär, en pennpistol, en ljuddämpare, vapenvårdsutrustning, patronbälten och plastkassar innehållande mängder av hagelammunition.

Vapnen låg inlindade i plastsäckar som motsvarat liknande som återfunnits i ynglingarnas bil.

De båda har vid tidigare brott kopplats till rasistiskt agerande. Om det finns någon koppling till det eller till nazismen i de brott duon nu står åtalade för återstår att se.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons