Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft sparprogram

Annons

Ett anställningsstopp innebär att kommunen med 2 544 anställda och 375 timvikarier kommer att minska. Personalomsättningen är sju procent så ett konsekvent anställningsstopp minskar personalstyrkan med 200 personer.

- Jag kan tänka mig ett anställningsstopp, men inget idiotstopp för det kan ju vara fel personer som slutar, säger Stål.

- Jag har varit med om att arbeta fram budgetar i 10-12 år och det här är det svåraste jag varit med om, säger Bengt Andersson som tror att anställningsstopp är nödvändigt och att kommunen måste minska personalstyrkan då den minskat befolkningen kraftigt under hans år i kommunledningen.

- Det var tufft för några år sedan när vi tvingades gå in med 45 miljoner i Ludvikahem, men det här blir besvärligare, erkänner Stål.

Alla förvaltningar kommer att få budgettäckning för löneökningarna och äldreomsorgen får fem miljoner.

- Men räkna med nedskärningar i verksamheten inom VBU, kultur och fritid samt inom skolan. Allt som lagen tvingar oss till är heligt, allt annat ser vi över, säger Stål som bedömer att kommunen också överger principen om att vara en lågtaxekommun nu när regeringen infört maxtaxa på flera områden.

Det öppnar upp för fördubblade taxor.

- Vi har lagt besparingsramar på en, två och tre procent, de flesta förvaltningar får räkna med tre procents besparing, säger Andersson.

Andersson bedömer att nästa års investeringsbudget blir den lättaste uppgiften för budget-beredningen att sy ihop då skolrusten börjar bli klar och önskemålen är tiotalet miljoner lägre i år jämfört med tidigare.

- Vi måste också göra oss av med tomma lokaler som Valhalla-skolan. De kostar oss i dag 1,7 miljoner men närmare 20 miljon-er på tio år, säger Stål som hoppas att utredningen om "stålbadet" visar att avgifterna kan betala ett bygge av ett äventyrsbad så det inte bara blir sparande 2004.

Stål bedömer att kollektivtrafik-en minskar och att sommarjobben blir färre nästa år.

Han vill också se konkreta vinster som att långtidssjukskrivningarna minskar till följd av samarbetet med ABB och Samhall och att det blir ett konkret samarbete med Smedjebacken inom vatten och renhållning och med Mittdalarna på administrativa tjänster.

- Alla måste samarbeta, vi måste se sanningen i vitögat, säger Stål och Andersson håller med.

- Det är en tuff situation, men inte omöjligt. Tre procent på en miljardomsättning klarar vi, säger Stål.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons