Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för Skinnar-spelet

Annons

I somras gick Skinnarspelet med över 400 000 kronor i underskott, trots kommunalt bidrag.

Malungs parkförening, som har uppdraget att arrangera Skinnarspelet, får nu av kommunfullmäktige ett tillskott på 300 000 kronor för att föreningen ska klara sin ekonomi under resten av det här året. Enligt den redovisning som parkföreningen gjort till kommunen så gick årets Skinnarspel med ett underskott på 406 000 kronor. Då har man ändå fått ett kommunalt bidrag på 50 000 kronor och dessutom har kommunen stödköpt biljetter genom att alla kommunanställda får en biljett av kommunen. Det verkliga underskottet för Skinnarspelet hamnar således kring en halv miljon kronor.

Skinnarspelets kostnader uppgår till drygt 1 miljon kronor varav gagerna till artister och musiker uppgår till 900 000 kronor. Det är dyrt att ha kända artister i en hel vecka. Dessutom kostar ljud- och ljusanläggning samt administration och marknadsföring cirka 170 000 kronor. Intäkterna från entréer med mera stannar vid drygt 600 000 kronor.

En sådan ekonomi är förstås på sikt en omöjlighet, oavsett att Skinnarspelet anses ha ett högt kulturellt värde.

Frågan är nu hur man ska gå tillväga för att få en rimlig ekonomi kring Skinnarspelet.

Parkföreningen och Orrskogen har i flera år försökt att slippa ha Skinnarspelet med i sin budget. Genom att Skinnarspelet gått så dåligt inverkar det i hög grad på Orrskogens möjligheter att göra andra satsningar, som man tror skulle kunna ge bättre resultat.

Tidigare har skidtävlingen på midsommaraftonen hjälpt upp Skinnarspelets resultat. Men skidtävlingen har också förlorat sitt ekonomiska värde. Under de sista två åren som skidtävlingen arrangerades var utfallet katastrofalt dåligt och i år blev den nedlagd.

För Skinnarspelskommittén med kommunalrådet Kurt Podgorski i spetsen gäller det nu att hitta på något bra. Kan man satsa på någon ny, populär artist som kan öka publiksiffran? Ska man satsa på att minska kostnaderna med billigare skådespelare och riskera att tappa ännu mera publik? Ska man spela bara vartannat år? Eller har "bäst före"-datum gått ut så att det är dags att lägga spelet i malpåse?

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons