Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för hyresgästerna

Annons

Vid en rundvandring i bostadsområdet Bojsenburg var det många som reagerade över den kommande hyreshöjningen.

Bland annat Johan Ivemyr från Surahammar. Han har precis flyttat in i en tvårummare på Bojsenburg, tillsammans med sin sambo och hunden Nicko.

- Vi flyttade hit för att komma ner på markplan, det är behändigt att bo nära marken när man har hund, säger Johan.

För Johan, som i dag betalar 4 100 kronor i månaden med parkeringsplats, betyder en femprocentig hyreshöjning cirka 200 kronor mer i månaden, eller 2 400 kronor om året.

- Det känns inget vidare. Det var en kraftig höjning dessutom, säger Johan.

Johan är i dag arbetslös och hans sambo studerar.

- Vi tyckte väl att det var okej med hyran, med vi hade inte räknat med en hyreshöjning så här snabbt inpå, det är klart att en hyreshöjning påverkar marginalen, menar Johan Ivemyr.

Bertil Mogrind är pensionär och bor i en tvårummare på Manhemsvägen. Han är också oroad över den kraftiga höjningen av hyran.

- Jag trivs väldigt bra både med lägenheten och området, men det finns ju en smärtgräns någonstans. Det är heller inte så lätt att hitta billiga bostäder i den här stan, säger Bertil.

Bertil betalar i dag 3 905 i hyra för sin tvårummare. Han kommer från och med oktober att få en höjning med runt 200 kronor i månaden.

- Det är mycket pengar för en pensionär, marginalerna krymper, man vill ju trots allt unna sig lite annat än att bara betala hyra, säger Bertil.

Bertil hoppas förstås att hyresgästföreningen kan förhandla ner hyran någon procent.

- Vad jag vet blir det nya hyresförhandlingar nästa år, skulle det bli ytterligare en kraftig höjning då kommer många hyresgäster att få det ytterst tungt att klara av sitt boende, tror Bertil Mogrind.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons