Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för handeln

Annons

Det är tufft att driva butik på landet i dag.

I september 2002 avslutades lanthandelsprojektet i Hedemora kommun, men hur gick det egentligen?

Hedemora har fem lanthandlare i kommunen, alla brottas de för sin överlevnad. Stora jättar som Lidl, Ica Stormarknad och Willys i tätorterna riskerar att konkurrera ut de mindre matbutikerna.

- Det här gör att de små butikerna tappar ytterligare i omsättning. Det är ett oerhört komplext problem, säger Per-Olof Herou, planeringssekreterare i Hedemora.

Herou ser befolkningsminskningen i kommunen som ett stort hot mot de lokala lanthandlarna. Bara under de två år som lanthandelsprojektet pågick minskade befolkningen i Husby, Långshyttan, Vikmanshyttan och Garpenberg med sammanlagt 194 personer.

- För varje person som flyttar från orten tappar butiken åtskilliga tusenlappar, säger Herou.

Statistiskt sett konsumerar varje svensk mat för runt 20 000 kronor per år.

Det betyder att Hedemoras fem lanthandlare tillsammans förlorat närmare 7,7 miljoner kronor på utflyttningen bara under de två år som projektet pågick.

- Det räcker inte med att folk bara köper mjölk och tidning. Det gäller att befolkningen tar sitt ansvar, säger Per-Olof Herou.

Förra hösten avslutades lanthandelsprojektet.

Har det inneburit något lyft för lanthandlarna i Hedemora kommun?

- Ja, projektet handlade främst om att testa tilläggstjänsterna i praktiken. Idén var att bredda butikerna och göra dem mer attraktiva och det verkar ha lyckats. Hedemora har de fräschaste lanthandelsbutikerna i Dalarna, säger Herou.

Affärer på landet heter ett nytt projket som tagit över efter lanthandelsprojektet och det lokala ansvaret kommer att ligga hos Hedemoras nya näringslivsbolag. Men ännu är det bara på ett planeringsstadium.

- Det här är en svår fråga. Vem bär egentligen ansvaret för att befolkningen i till exempel Garpenberg ska handla i sin lokala butik? Är det handlarens egen förmåga att engagera sig eller kundens, frågar sig Ann-Katrin Sundelius, kommunchef.

- Vi har satsat på lanthandelsprojektet och det är tråkigt att det inte medfört tillräckligt många köptrogna kunder. Tyvärr kan inte vi från kommunen gottgöra butikerna när befolkningen inte är trogen sin lanthandel, fortsätter hon.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons