Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffingar tävlade i långa hopp

Annons

Första officiella distanstävlingen i fallskärmslandning någonsin i Sverige genomfördes vid Tingsnäsbadet i Mora under lördagen. Fallskärmshopparna kastar sig ut ur en helikopter på 1 500 meters höjd, siktar in sig på en bana, utmärkt med fyra meter långa flaggor.

Det första flaggparet står ute i vattnet och deltagarna måste ha flaggtopparna i brösthöjd när de sveper in i banan för att få ett godkänt hopp. Sedan gäller det att sväva genom luften så långt som möjligt på den fart fallet gett, och med hjälp av fallskärmens bärkraft.

Flera av deltagarna åstadkom glidningar på över 80 meter.

- Det här är en ny tävlingsform i Sverige, men det är stort i USA där de tävlar om stora prissummor och drar mycket publik, berättar Johan Bond från arrangören Fallskärmsklubben Dalarna.

De som tävlar är rutinerade hoppare, de flesta med fler än tusen hopp bakom sig. Erfarenheten är nödvändig eftersom deltagarna för att få långa glid vill ha hög hastighet när de når flaggtopparna.

De kommer därför incirklandes mot första porten och sjunker hastigt flera tiotals meter. Konsten är att få fallskärmen att omvandla hastigheten i fallet ned mot marken, till en rörelse i sidled just när man når portens topp. Missar hopparen den manövern kan det leda till allvarliga skador, till och med dödsfall.

- Det är därför banan börjar i vattnet. Det är för farligt att ha en sådan här tävling på bar mark. Vattnet dämpar fallet, säger Johan.

- Det är olycksrisken som gör att bara väldigt erfarna hoppare deltar.

En hoppare från Mora deltog i tävlingen, Serage Ben Attia, numera boende i Borlänge, men det blev bara ett hopp innan han avbröt tävlingen.

Vann gjorde Martin Bäcklin, följd av Thomas Franzén, båda från Stockholms fallskärmsklubb. Trea blev Göran Schwarz från Nyköpings fallskärmsklubb.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons