Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffaste vintern i mannaminne

Annons

Rättviks kommuns ansvarar själva för totalt 40 kilometer kommunala vägar och 23 kilometer trottoarer, cykel- och gångvägar. I övrigt ser kommunens entreprenör Berg Olle, vägverket och byarnas vägföreningar till att vägar och trottoarer är framkomliga.

Kommunens parkarbetare har en årlig vinterbudget på drygt 500000 kronor. Vårens sandsopning kostar cirka 50000 kronor.

- Redan nu är snöröjningspengarna slut. Jag kommer inte att kunna hålla budget i år. Det är första gången det händer mig. Jag har aldrig under mitt snart 30-åriga yrkesliv upplevt en intensivare och lynnigare snövinter, säger Thore Helsing.

En vanlig vinter brukar de kommunala snöröjningsarbetarna göra mellan tio och femton snöröjningsdagar.

- Vi budgeterar med 20 till 22 snösvängar per år. Redan nu är vi uppe i det antalet snöröjningsdagar sedan nyår. Då återstår resten av året med inledningen av nästa vinter, säger Helsing.

Årets vinter ställer till problem.

- Snöfall varvat med plusgrader, regn och nya snöfall gör att vägarna blir mycket spåriga. Man tvingas återupprepa samma arbete dag för dag. Just nu försöker vi se till att det hyvlas och att dagvattenbrunnar hålls öppna, säger Helsing.

Trots problemen är gatuchefen ändå nöjd.

- Under dessa förhållanden är det svårt att klara allt. Vi gör så gott vi kan. Vi får ris, men oftast ros. PRO har till och med skriftligen i protokoll rosat oss för att vi lyckas hålla gångvägar och trottoarer så pass öppna som vi gör. Trots denna vinter har vi lyckats leva upp till de kommunala garantierna relativt bra, säger gatuchef Thore Helsing.

De kommunala snöröjningsgarantierna säger att trottoarer, gång- och cykelvägar i kommunen ska röjas innan snötäcket når ett djup på fem centimeter. Vägar ska röjas när snötäcket är 15 centimeter.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons