Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare fack mot social dumping

Annons

Många gånger har den svenska fackföreningsrörelsen stått i skottgluggen och har fått ta emot kritik för korruption. En del fackbasar har missbrukat förtroendet och har därmed svärtat ned den fackliga rörelsen.

Jag tycker ändå att till exempel Byggnads Dalarna har skött sig bra och de har mitt förtroende.

Jag var med på det senaste representantskapsmötet i Byggnads Dalarna och jag var faktiskt nöjd när jag kom hem efter mötet. Våra fackpampar vet vad de håller på med.

Däremot är de lite blåögda när det gäller den sociala dumpingen från Östeuropa. Jag var lika blåögd själv innan jag fick kontakt med den fackliga rörelsen i Tyskland.

Vi har nog haft det väldigt bra i Sverige och när nu yttervärlden tränger sig in i vårt land står vi handfallna. Jag tänkte direkt när ämnet social dumping kom upp på representantsskapsmötet att varför har jag inte tagit hjälp från IG Bau i Berlin. Tack vare min äldsta bror har jag kontakt med byggnadsarbetarnas ordförande i Berlin. Bengt träffade honom i Berlin när byggnadsarbetarna strejkade år 1992. Strejken gällde ordningen på den tyska arbetsmarknaden och svartjobbarna från Östeuropa.

Jag tänker ta kontakt med Rainer Knerler. Jag vill att han kommer till Dalarna och berättar för oss hur man arbetar i Tyskland för att komma tillrätta med den sociala dumpingen. Han är van vid tuffa tag och jag tror att det är dags för den svenska fackföreningsrörelsen att inse att vi måste värja oss. Än så länge är vi alldeles för naiva. Vi måste bli tuffare.

BIRGER HANSSON

Mer läsning

Annons