Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tider för butiken i Garsås

Annons

I dagarna kom även ett avslag från länsstyrelsen angående en ansökan om stöd till kommersiell service.

Dessutom har ännu inget besked kommit från kammarrätten i den segslitna tvisten om storleken på tillsynsavgift för Garsås Handel.

Det var i juli år 2002 som miljö- och hälsoskyddsnämnden bestämde att Garsås Handel skulle få en högre tillsynsavgift. Den lilla lanthandeln hamnade i en avgiftsgrupp som innebar en årlig kostnad på 1 500 kronor.

Beslutet överklagades till länsstyrelsen av Garsås Handels ekonomiska förening. Länsstyrelsen gick på Garsås Handels linje och "prutade bort" halva tillsynsbeloppet, till 750 kronor.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden överklagade å sin sida beslutet om ändring till länsrätten, som gjorde samma bedömning som länsstyrelsen.

För knappt ett år sedan förde nämnden ärendet ända upp till kammarrätten, som beviljade prövningsstillstånd den 9 november förra året.

I Livsmedelsverkets föreskrifter och allmänna råd om livsmedelstillsyn heter det i tionde paragrafen att miljö- och hälsoskyddsnämnden ska sätta ner eller efterge avgiften om en verksamhet sysselsätter högst två årsarbetskrafter och tillsynsbehovet är ringa.

Garsås handel har visserligen två anställda som tillsammans arbetar 47 timmar i veckan. Men miljö- och hälsoskyddskontoret bedömer att tillsynsbehovet inte är ringa i Garsås Handel. Då har antalet anställda ingen betydelse.

Garsås handel har fått en faktura på höjd tillsynsavgift - 1 750 kronor för 2005.

Butiken har fått anstånd med fakturan tills kammarrätten har sagt sitt.

Stig Axelsson berättar att efter länsstyrelsens nej till stöd för kommersiell service, kommer en förnyad ansökan att skickas in kompletterad med uppgifter om planerad balanserad budget för 2005.

- Vi tar bland annat hjälp från vår mentor Göran Forsén från landets förenade lanthandlare, FLF, inför de förnyade kontakterna med länsstyrelsen.

Förra året fick lanthandeln ett EU-bidrag på 90 000 kronor för bland annat inköp av en ny våg, efter krav från miljö och hälsoskyddsmyndigheter, samt en ny kontorsstol och en skrivare.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons