Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tag när brandmän tävlade

Annons

Brandkårs-DM är inget för veklingar. Det blev publiken varse om vid lördagens tävlingar, som hölls i Stora Skedvi. Tuffa och realistiska uppgifter skulle lösas på tid. Om fel begicks resulterade det i tidstillägg. Segrade gjorde Grycksbo.
Säter blev fjärde lag och Hedemora sjätte.
För en av grenarna hade kyrkan i Stora Skedvi upplåtits. Förbipasserande hade hört nån ropa på hjälp och det var respektive räddningskårs uppgift att rädda de två nödställda
När Säters räddningskår kom till skådeplatsen skickade räddningsledare Krister Klaar upp brandmannen Anna Richaud för en lägesbedömning. Därefter beordrade Klaar upp tre man till för att föra de två nödställda ut från kyrktornet. Ner för den smala, branta och snäva trappan bar man sedan ut en av de nödställda, en docka, på bår.
Den avslutade grenen av fyra genomföres vid hembygdsgården. Här gällde det för räddningsledaren att hålla huvudet kallt och ge klara och tydliga order till sin personal. Slangar drogs ut och kontrollerades, vatten släppts på och en pump vid älven skulle förflyttas upp för älvbrinken.
- Det var realistiska uppgifter. Det är så här vi övar i vanliga fall, berättade Krister Klaar, befäl vid Säters räddningstjänst.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons