Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa sparkrav väntar äldreomsorgen

Annons

Minus 21 miljoner. Första ekonomiska tendensrapporten talar om nya stora budgetunderskott för kommunens sociala sektor. Nu ställer socialnämnden tuffa sparkrav; framför allt på äldreomsorgen:

- Vi tycker att med de beslut vi har tagit borde inte äldreomsorgen generera något underskott i år, säger socialnämndens ordförande Renée Andersson (s).

Siffrorna i socialnämndens första tendensrapport speglar en dyster verklighet:

4 Kostnaderna för socialbidrag har under de två första månader ökat med elva procent jämfört med samma period förra året. Antalet hushåll i Falun som nu behöver socialbidrag är det högsta på över fem år.

4 Behovet av hemmastöd ökar för utsatt barn och ungdomar. Utvecklingen är densamma för vuxna missbrukare.

4 Omfattande behov av kontaktpersoner och familjehem. Problemet är att svårigheterna att rekrytera familjehem gör att kommunen tvingas anlita dyra konsultstödda familjehem.

4 Kostnaderna för LSS, personlig assistans, ökar.

4 Äldreomsorgen förväntas dra över budget med cirka fyra miljoner kronor. Behovet av hemtjänst väntas öka och viss personalförstärkning behövs för att klara vården på demens- och hög omvårdnadsboendena. Kostnader som framför allt är knutna till omställningen inom äldreomsorgen när cirka 800 servicehusplatser bantas till cirka 500.

Förra året visade den första prognosen på ett underskott på 36,5 miljoner kronor för socialnämndens räkning. Resultat blev sedan minus 33 miljoner:

- Det är ett mindre underskott än vad vi har haft på mycket länge, men vi ska inte ha stora underskott, det har kommunen inte råd med och nu måste vi sätta in åtgärder för att bromsa det här, säger Renée Andersson.

Socialnämnden beslutade därför i förra veckan att ge omvårdnadsförvaltningen i uppdrag att leverera ett överskott mot budget vid årets slut. Nämnden gav också socialförvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheterna till "samordningsbesparingar inom Lyftet och Dialogen".

- Jag kan tänka mig att det kan finnas det. Det skadar inte att se över verksamheten då och då, säger Renée Andersson.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons