Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa böter för slakteri

Annons

Enligt naturvårdsverkets föreskrifter ska den som har mer än tre kilo köldmedia i sin anläggning årligen kontrollera anläggningen och rapportera in till miljökontoret.

Det hade inte det lilla slakteriet gjort. Och vad som var ännu värre var att anläggningen innehöll ett 9,5 kilo av ett köldmedia som idag är förbjudet då det förstör ozonskiktet. Ägarna uppgav till miljökontoret att man fått en uppgift av en privatperson att köldmediet inte behövde bytas ut.

Men det hjälpte inte. Ansvaret i sådana här sammanhang är strikt och miljönämnden måste ta ut sanktionsavgifter. Det innebär att det inte spelar någon roll om man är felinformerad och har överträtt lagen utan avsikt eller oaktsamhet.

Det finns också en statligt fastställd prislista på hur stor sanktionsavgiften ska vara och den måste miljönämnden följa. I det här fallet blev det 26 400 kronor som det lilla slakteriet måste punga ut med.

Det är den högsta sanktionsavgift miljönämnden dömt ut både totalt och i förhållande till företagets storlek.

- Ja det var ett svårt beslut att fatta då det är en mycket kännbar sanktionsavgift för ett litet företag, säger miljönämndens ordförande Anna Hägglund, c.

För en ledamot, Falupartiets Rolf Axelsson, kändes det till och med så svårt att han inte ville vara med på det. Anna Hägglund läste då upp reglerna för honom att när det gällde den här typen av myndighetsbeslut så var alla ledamöter tvungna att delta.

Men han vägrade.

Till allas stora förvåning reste han sig upp och lämnade sammanträdesrummet, berättar Anna Hägglund.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons