Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa besparingar för fritidsstyrelsen

Annons

Det är en självkritisk Staffan Strandmark som säger att fritidsstyrelsen måste arbeta med mer långsiktiga ekonomiska lösningar.

När ekonomi har kärvat till sig på fritidssidan har besluten kommit alltför snabbt och varit dåligt förankrade bland de människor som berörs:

- Målet är nu att arbeta mer långsiktigt än vi har gjort tidigare med besparingar och vara tydligare, säger han.

Som exempel på hastigt förankrade besparingsbeslut nämner han nedläggningsplanerna av Café East Habour och stängningen av Vika-poolen:

- Det var länge känt att poolen inte levde upp till de miljökrav som ställs i dag, men när beslutet kom så väckte det känslor.

- Det är så det är, när man lägger ner folks fritidsverksamheter så väcker det känslor. Icke desto mindre måste vi göra besparingar för att också få pengar över till utveckling.

Den största delen i underskottet kommer från Lugnetanläggningens ökade elkostnader. Drygt 900 000 kronor mer än beräknat har höjningen av elen kostat. Det näst största minusposten har sin grund i det avtal som Svenska skidspelen har med kommunen att den ska stå för en "färdig arena". Det vill säga se till så att Svenska skidspelen får snö, spår och elljus. I år har det åtagandet kostat ungefär 300 000 kronor mer än beräknat.

Arbetet med att ta fram ett sparpaket ska nu påbörjas, och förhoppningen är att man redan vid årsskiftet ska börja spara för att hämta in årets ekonomiska underskott. Exakt vad och vilka områden som kommer att drabbas av nedskärningar är ännu inte klart.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons