Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa besparingar

Annons

Avveckling av särskilt boende på Limsjögården, minskad missbruksvård, förändring av gruppboendet Björkbacken och avveckling av plan 3 på Edshultgården är några av de förslag som förts fram från tjänstemannahåll.

Dessutom måste socialförvaltningen spara ytterligare 3,3 miljoner kronor år 2005.

- Vi vet inte vad som kommer att hända. Personal kan komma att varslas, men det kan också bli så att det löser sig med naturlig avgång, säger socialchefen Anders Ludvigsson.

I förslaget har man valt att inte redovisa i form av hur många tjänster som kan komma att tas bort, men omräknat kan besparingarna betyda runt 30 tjänster - kanske mer.

- Det enda jag kan säga om det är att vi vid tidigare besparingar aldrig behövt varsla någon, men vi vet inte i dagsläget.

Vad man vet är dock att antalet äldre i Leksand kommer att bli fler de närmaste åren. Enligt Dalarnas Forskningsråds senaste studie blir det dessutom en markant ökning i gruppen 85 år och äldre från år 2005.

Detta i sin tur leder till att hemtjänsten är den avdelning som kommer att få ta besparingssmällen i form av mer arbete.

- Ja, så blir det om vi stänger avdelningar på ålderdomshemmen, då behövs mer hjälp i hemmen, fortsätter Ludvigsson.

Men vad händer med de äldre om ni stänger avdelningar på ålderdomshemmen?

- De få flytta till andra avdelningar.

Finns det platser så det räcker?

- Det går inte att svara på för vi vet inte hur behovet ser ut då. I dag har vi tomma platser, men det är inte så många.

Bespringsförslaget som socialförvaltningens enhetsgrupp tagit fram på uppdrag från socialnämnden, presenterades vid nämndens senaste sammanträde. Beslut i frågan väntas inte förrän efter sommaren.

- Vilka besparingar som kommer att göras vet vi inte förrän till hösten, men det är en enorm apparat att genomföra, avslutar socialchef Anders Ludvigsson.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons