Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff uppgift väntar

Annons

Efter det att fullmäktige vid sitt senaste sammanträde hade klubbat igenom socialnämndens budget konstaterade kommunalrådet Jonny Gahnshag (s) att partikollegorna Renée Andersson och Christer Falk kommer att få en tuff uppgift.

Renée Andersson är ordförande i socialnämnden som väntas presentera att underskott på 19,6 miljoner kronor och Christer Falk är ordförande för nybildade omvårdnadsnämnden som väntar redovisa ett underskott på drygt 17 miljoner kronor i 2006 års budget.

Innan fullmäktiges sammanträde hade socialnämnden valt att lämna över ansvaret för eventuella sparförslag till kommunstyrelsen. Vid själva fullmäktigesammanträdet deltog inte Andersson och Falk i beslutet om budget.

Katarina Gustavsson (kd) tycker att det är skrämmande att två tunga s-politiker avstod från att delta i beslutet. Gustavsson menar att socialdemokraterna inte tar ansvar för sin budget.

-Vi tar visst ansvar för vår budget. Men när det inte finns pengar och vi inte kan göra något så måste kommunstyrelsen få veta det, säger Renée Andersson.

Hon får stöd av kommunstyrelseordförande Gahnshag.

- Jag tror inte kommunstyrelsen är nog kompetent att ta över den här biten och jag tror inte att ledamöterna i socialnämnden vill att vi ska göra det, säger Jonny Gahnshag.

Både Renée Andersson och Christer Falk konstaterar att de har till uppgift att se till att hålla budget. Men i valet mellan att hålla budget och att hjälpa människor med behov så väljer de människan.

Jonny Gahnshag ser dock en framtid för de budgettyngda nämnderna.

-För tio år sedan hade vi 100 miljoner kronor i underskott. De sista åren har vi legat på cirka 40 miljoner i underskott och nu på tio. Det går åt rätt håll och allt som blir över kommer vi att satsa på socialnämnden och omvårdnadsnämnden.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons