Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff sommar väntar

Annons

I flera år har sommarperioden varit tuff för Dalarnas redan hårt pressade vårdpersonal. Vikariebristen har tvingat allt fler att gå extra turer, särskilt på avdelningar där det är omöjligt att minska antalet vårdplatser.

Tidigare somrar har personalen kompenserats med en extra ersättning på 125-200 kronor per timme, men i år blir det ingen kompensation. Personalen förväntas jobba ändå.

- Om inte personalen går in och jobbar extra kan arbetsgivaren hota med att semestrarna måste ändras. De flesta av våra medlemmar känner sig utnyttjade, säger Ingalill Hurtig som redan fått många förtvivlade samtal från medlemmar runt om i länet.

Enligt Hurtig är ändå arbetsgivarens intentioner goda och man försöker verkligen att lösa den svåra personalbristen, bland annat genom att erbjuda pensionärer sommarjobb.

Men försöken räcker inte långt. I stället befarar hon att många anställda kommer att beordras ut i sommar.

- Beordring får bara ske i direkt samband med vakansen, den får inte vara planerad, säger hon för att varna sina ofta alltför solidariska medlemmar.

- Vi är väldigt solidariska av gammal hävd. Vi offrar oss både för patienterna och våra kollegor, säger hon.

Och enligt Hurtig finns det alltid en risk att vårdpersonalens solidariska inställning medvetet eller omedvetet utnyttjas.

- Ofta får jag en känsla av att cheferna av lojalitet för sina chefer mörkar lite och påskiner att situationen är ljusare än den är. Men det kostar ju bara mer i slut-änden, säger hon.

Parternas uppfattning om hur semesterperioden har klarats av brukar också vara mycket olika.

- Vi säger varje år att det inte kan fortsätta så här, medan cheferna konstaterar att man klarat av den besvärliga situationen, säger hon.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons