Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff sommar för vårdcentralerna

Annons

- Denna sommar blir verksamheten väldigt inskränkt. Det är extremare än tidigare år, säger Marie Kindström-Olsson, verksamhetschef för vårdcentralerna i Ludvika.

Vårdcentralerna kommer att ha resurser nog att ta hand om akuta fall, eller oplanerade om man så vill. Det är den extremaste situationen hittills sommartid.

Solsidan kommer att ha en timme mindre öppet och stänga redan klockan 16, är det sagt.

- Men eftersom vi har så många sjukskrivningar, tror jag att den kommer att stänga redan klockan 14, säger Marie Kindström-Olsson.

Det betyder att Solsidan bara kommer att ha hälften så många sjuksköterskor, mot tidigare två tredjedelar.

- Pengar finns inte till vikarier och eftersom man nu är ute så sent finns det ändå inga att få tag på.

Grängesberg och Grangärde kommer att som tidigare ha halv bemanning. Inga kontroller av kroniska besvär, såsom diabetes eller blodtryckskontroller.

Veckorna 30 och 31 stänger vårdcentralen i Grängesberg. Patienterna hänvisas då till Grangärde, som kommer att ha öppet hela sommaren. Distriktssköterska kommer att finnas på alla orter.

I Smedjebacken kommer vårdcentralen att vara öppen, men med halv bemanning. Den ska då samarbeta med vårdcentralen Trekanten i Söderbärke. Från den 1 maj har Söderbärke ingen läkare, men det ska omprövas i höst.

Summan är att invånarna i de bägge kommunerna helt enkelt måste låta bli att bli sjuka i sommar. De mer rutinartade kontrollerna får vänta till hösten.

- Vi målar upp det värsta scen-ariot inför sommaren, så får vi hoppas på det bästa. Det brukar lösa sig. Folk blir trots allt mindre sjuka i semestertider, säger Karin Lundström, verksamhetschef för Grangärdes och Grängesbergs verksamhet.

- Men det kommer att bli stenhårt i telefonerna.

- Sjuksköterskorna kommer att bli tvungna att sortera kraftigt, säger Marie Kindström-Olsson.

I dessa tider av besparingar kan man fråga sig om det finns någon absolut botten, ett läge där det inte går att spara mer.

- Den medicinska säkerheten håller vi, säger Yvonne Norström, verksamhetschef för Smedjebacken och Söderbärke.

- Men det kommer att bli hårdare. Snart är smärtgränsen nådd, tycker jag personligen. Detta är gränsen för att kunna klara akuta åkommor, fyller Marie Kindström-Olsson i.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons