Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff sommar för Lasarettsakuten

Annons

Akutmottagningen på Falu lasarett har haft det kämpigt med mycket övertid för personalen och många psykiskt jobbiga traumahändelser.
– Vi är förstås vana med olyckor, men den här sommaren har det varit ovanligt jobbigt. Det har speciellt varit fler olyckor med barn och unga inblanddade. Det blir väl gärna så när det är fint väder och man är ute mycket mer. Det är allt från barn som blivit osams till cykelolyckor och trafikolyckor, berättar Agneta Göransson, verksamhetschef vid akuten.
Akutmottagningen har inte haft fler patienter att ta hand om. Däremot en större andel olycksfall.
– Just olycksfall, med ond bråd död eller allvarliga olyckor, innebär förstås hårda påfrestningar på de anhöriga. Mycket jobb går åt att ta hand om anhöriga. Det är också psykiskt jobbigt för personalen, i synnerhet när vi som under sommaren har minimibemanning.
Akuten tar inte in några vikarier.
– Det går inte, eftersom det är så lång inskolningstid här. Det har inneburit att alla har fått jobbat väldigt mycket extra. Jag tror alla till exempel har jobbat fler helger än vad man egentligen ska göra.
Akuten befinner sig även den här veckan ut på sommarschema.
– Sommaren har gått bra tack vare att personalen varit så lojala. Men det har varit tungt. Nu får vi se över hur vi på ett bättre sätt kan ta hand om varandra, så att personalen orkar. Kanske måste vi ha en högre grundbemanning hela året för att klara sommaren, säger Göransson.
I går skulle biträdande länssjukvårdschef Hans Liljeberg ha fått in rapport från alla verksamheter om hur sommaren gått. Men långt i från alla har svarat ännu, och vissa verksamheter befinner sig fortfarande i semesterperiod.
– Men generellt kan man säga att vi klarat oss bättre än föregående år. Vi har haft fler vårdplatser på Falu lasarett än i fjol, 54 fler under den första perioden och 26 fler under den andra. Vi har också för första gången anlitat bemanningsföretag i större omfattning.
Men helt smärtfritt har det ändå inte varit. Speciellt medicinkliniken och kardeologen har drabbats av överbeläggningar. Det har också i viss mån varit fallet för infeltion och ortopedin.
– Många konstaterar att det fungerat så pass bra mycket tack vare lopjal och duktig personal, säger Liljeberg.
JAN SVENSSON
023-935 44
jan.svensson@falukuriren.se

Mer läsning

Annons