Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff musikutmaning väntar

Annons

Sommarkursen inleddes förra veckan. 65 ledare och musiker samlades i Cassels för att spela sig samman inför den repertoar som ska framföras. Det unika med föreningen är att den samlar musiker från många olika håll och dess form skiftar därför ständigt.

En av dess absoluta styrkor är dess storlek och scenen på Cassels förlängdes för att alla skulle få plats.

- Det finns ingen lokal orkester som spelar så svåra stycken. Tanken är att vi, förutom att göra bra konserter, ska ge våra medlemmar något att bita i, säger ordförande John Björklund.

Att kurser anordnas för vuxna, utbildade musiker är inte så vanligt. Den här lockar musiker från Danmark, Norge och Schweiz.

- Repertoaren är ny för varje år, den här gången av Bartók. Det är ett stort, svårt verk som på ett roligt sätt demonstrerar alla instrument för publiken.

Den här veckan börjar konserterna, som då förhoppningsvis ska vara inrepeterade till perfektion.

Spelschemat inleds i dag i Västervåla, för att i morgon styra stråkarna mot Disponentparken. Samma dag får Lokmuséet, samt kyrkan och brukshotellet i Grängesberg smaka på grannlåten.

På torsdag besöks Magasinet i Ludvika, samt Hörkens och Norrbärke kyrka. Den sistnämnda en av favoriterna hos ordföranden själv.

- Den är stor, har bra akustik och en vänlig personal som välkomnar oss.

På fredag gör man en avstickare till Dala-Järna, en ny plats för orkestern, för att på lördag återkomma till Grängesberg för den stora slutkonserten i Cassels.

Årets dirigent är Jonas Dominique och tonsättare är Kristina Forsman. Solisterna är två unga kvinnor från trakten, som nu båda utbildar sig vidare inom musiken, Katarina Frogner och Ida Brännström.

Nytt för i år är att man kan köpa biljetter genom turistbyrån.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons