Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff framtid i sikte

Annons

Jones är bondgrabben från Östbjörka, som bytte blåblusen mot politikerkostymen i kanslihuset.

Han styr Rättvik sedan sex år från sitt hörnrum högst upp i maktens hus. Det är ordning och reda bland papperen på skrivbordet. Sammanträdesmöblerna är blanka. Från fönstret ser han Siljan och kyrkan.

Han pratar Rättviksmål.

Och Mr. Rättvik älskar sin hembygd.

- Jag saknar ingenting här. När jag är ledig vill jag vara i naturen. Jag sköter min skog och min jord. Och jag tycker mycket om att jaga, säger han.

Hur ser framtiden ut för Rättvik?

- Det blir tunga år framöver. Vi måste spara och dessutom utveckla kommunen. Det blir tuffa tider fram till valet om två år.

- Antalet elever i gymnasiet ökar. Pensionärsskaran ökar. Vi måste klara den ekvationen utan att dra på oss onödiga skulder. Det blir ett tufft jobb för många i kommunen.

Rättvik har fler pensionärer än många andra kommuner - hur ser du på äldreomsorgen?

- Den fungerar utmärkt. Men nu står vi inför en ökning i äldre-omsorgen. Det är ingen dramatisk ökning, men det är en hög puckel vi ska igenom de närmaste åren. Men från år 2010 lättar det betydligt.

Laps care (datoriserade planeringssystemet i äldreomsorgen)?

- Vi var tvingade att göra något. Vi stod inför det faktum att vi måste effektivisera. Och kritiken mot systemet börjar avta, fler och fler tycker det är bra.

- Vi ska fortsätta med systemet försöksperioden (ett år) ut. Och sedan utvidga.

I fjol gick kommunen back med elva miljoner. I år är prognosen minus fyra miljoner. När blir det balans?

- Det är aldrig bra med underskott. Men vi har kontroll över siffrorna. Vi måste spara och rationalisera ännu mer. Det blir tufft, men det måste gå.

Framtidsvisioner?

- Vi ska fortsätta att utveckla vår attraktiva boendemiljö, särskilt i de centrala delarna. Vi ska satsa på att bygga bostäder med kvalité.

- Vi ska fortsätta att ge små- företagen stöd och hjälp. Småskaligheten är vår styrka och den ska vi utveckla.

- Jag känner ett gott driv i Rättvik. Vi vågar ta egna beslut och driva frågor. Vi låter ingen annan bestämma över oss!

Samarbetet med Leksand?

- Vi har ett samarbete med alla kommuner runt Siljan. Vi ska hålla ihop. Med Leksand specifikt arbetar vi ihop med byautveckling och olika nätverk.

- Om jag känner mig som lillebror i en jämförelse med Leksand? Nej, det tycker jag inte. Leksand har lyckats på vissa områden. Det har vi också!

Vargarna?

- Jag tycker inte regeringen skött vargfrågan på rätt sätt. Dialogen med kommuninvånarna är inte bra. Vargfrågan är inte enkel. I dag har vi kanske 25 vargar i kommunen och dessutom massor av björnar. Rättvik är lite som Alaska. Jag håller mig i mittfåran i frågan och jag ser ändå att vi kommer framåt.

Du själv... fortsätter du efter nästa val?

- Det är en öppen fråga. Det är för tidigt att säga. Just nu känner jag stor arbetsglädje. Om jag gör det om två år återstår att se.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons