Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff ekonomisk framtid

Annons

Klart är att det kommer att handla om tuffa besparingar och tuffast blir det för skolan. Ungefär tolv miljoner kronor ska hämtas in till utgången 2004.

- Det blir hårt, men förhoppningsvis ska vi ha en ekonomi i balans efter detta, sa Nilsson.

Bakgrunden till Nilssons omfattan-de åtgärdsprogram är att kommunen för 2002 kommer att redovisa ett underskott på cirka 16,7 miljoner kronor. Det är endast några små poster som återstår innan bokslutet är klart att presenteras.

Enligt uppgörelsen med kommundelegationen skulle Smedjebackens kommun redovisa en ekonomi i balans under 2002. Det enda som fick undantas var sådant som kunde kallas omställningskostnader, med andra ord sådana kostnader som uppstått i samband med besparingsåtgärder.

För 2002 uppgår dessa kostnader till cirka tio miljoner kronor och kan räknas bort från resultatet. Men trots detta blir det ett underskott på 6,7 miljoner kronor.

Risken är uppenbar att kommunen inte får de utlovade stödmiljonerna från kommundelegationen. Totalt handlar det om knappt 24 miljoner kronor, varav 7-8 redan är utbetalade. Resterande 17-18 miljoner kronor kan frysa inne.

För att få ordning på ekonomin har nye kommunalrådet, Leif Nils-son, presenterat ett förslag som inne-bär att kommunfullmäktige ska vara kontrollorgan för ekonomin. Detta fortlöpande under året.

Konkret innebär det att till varje sammanträde ska varje enskild nämnd presentera ett delresultat och visar det på underskott ska det godkännas av fullmäktige.

- Syftet är att få kontroll på utgifterna och naturligtvis sätta en viss press på nämnderna, det behövs uppenbarligen om man tittar bakåt.

- Det har varit en mycket dålig kontroll och i vissa fall urusel helt enkelt, fortsatte Nilsson, med adress till barn- och utbildningsnämnden.

Han framhöll att alla nämnder ska synas på samma sätt och det inkluderar även kommunstyrelsen som han styr över.

Men den nämnd som får det tuffaste sparbetinget är utan tvek-an barn- och utbildningsnämnden. För det första måste de plocka hem underskottet för 2002 under innevarande år och 2004.

Dessutom kommer den totala ramen för kommunens budget att skäras ned med åtta miljoner kronor för 2004, varav huvudparten hamnar på barn- och utbildningsnämnden.

Nilsson ser det som rimligt att fem av de åtta miljoner kronorna hamnar på barn- och utbildningsnämnden.

- De har en krympande verksamhet och måste anpassa sig till verkligheten.

Sammantaget innebär detta att de måste hitta cirka tolv miljoner att spara in till slutet av 2004.

- Visst blir det tufft, men de har gått om tid på sig att genomföra besparingarna.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons