Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff budget för nästa år

Annons

Budgeten 2005 blir tuff.

Det säger Peter Hultqvist. Men pengarna räcker till 58 nya dagisplatser, satsningen på Boom Town, mer förskolepersonal och ett nytt boende för psykiskt funktionshindrade. Kanske också till bidrag till konstgräs och konstfryst.

I år ser Borlänge kommun ut att gå back rejält. Men nästa år ska det bli ett överskott på 25,5 miljoner. Det är i alla fall förhoppningen i det förslag till fördelning av pengarna som presenterades i går.

- Det är ett nödvändigt resultat för att täcka gamla underskott och skapa en buffert i verksamheten, säger Peter Hultqvist.

1,8 miljarder fördelas till olika verksamheter, varav 88,9 procent hamnar på den "mjuka sektorn". Pengar förs från barn- och skolnämnden till gymnasienämnden. Detta i takt med att elevantalet förskjuts.

Dock ska 58 nya platser kunna skapas i förskolan under året, för att klara full behovstäckning. Ett riktat statsbidrag på fyra miljoner finns för att förstärka förskolepersonalen. Lärartätheten ska enligt kommunalrådet kunna behållas på nuvarande nivå.

Socialnämnden får en förstärkning jämfört med tidigare, men måste ändå spara cirka tio miljoner.

- Även om de får extra pengar blir det inte lätt, menar Hultqvist.

Störst tillskott får omsorgsnämnden, en ökning på drygt 14 miljoner. 3,5 miljoner finns för Boom Town-satsningen på musikutbildning. Här har även region Dalarna, EU, Ljungbergsfonden och Sparbanksstiftelsen beviljat medel.

På investeringssidan anslås fem miljoner till en upprustning av Maximteaterns entré och salong. En utbyggnad av scenen, för åtta miljoner, ligger längre fram i tid.

- Vi kommer igång med det som är mest akut. 13 miljoner gör en rejäl upprustning. Vi har rustat upp Kvarnsvedens folkets hus och bör i konsekvens med detta också göra något åt den andra kulturlokalen.

Hagagymnasiet byggs som planerat och pengar går till Tunets bad och tak. Kommunkansliet har fyra miljoner till förfogande.

En del av dessa pengar kan gå som ett bidrag till konstfryst bandybana på Tunet om Borlänge får vara med och arrangera bandy-VM.

Dessutom finns planer på konstgräs i Kvarnsveden, något som kan göras i anslutning till bygget av pappersmaskinen.

- Bruket är berett att avsätta vissa medel, säger Peter Hultqvist.

19 november har budgetberedningen sitt sista sammanträde. Då kan vissa justeringar ske.

Före det ska nämnderna få säga sitt. Totalt planeras investeringar för 101,8 miljoner under 2005.

Förutom de ovan nämnda ytterligare en rad projekt av mindre omfattning.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons