Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff bärsommar

Annons

- Visst har det varit sämre än normalt men vi hade farhågor att det skulle varit ännu värre säger Mats Andersson vid S.M. Andersson bärföretag i Malung.

- Det som har räddat situationen är att det funnits ganska bra med blåbär i Värmland och även söder om Vansbro. Vi räknar med att få in cirka 200 ton under hösten och det är ungefär hälften av vad man får in under ett rekordår, säger Mats Andersson.

När det gäller hjortron kan man notera att det i stort sett inte kommit in några hjortron eftersom det funnits få den här sommaren.

- Men eftersom det tydligen finns bra med hjortron i både Finland och Ryssland och även på en del platser i Norrland kommer inte priset att stiga så mycket på hjortronen, säger Mats Andersson.

Mats Andersson började med bärhantering 1981 och har arbetat med bärhandel under 23 år. Det har varit sämre tider. Ett sådant år var 1990 då man bara fick in sammanlagt 1 500 kilo bär på hela året.

- Det är naturligtvis också färre bärplockare ute i skogarna idag och det beror på den dåliga tillgången. En sommar som den här plockar man som bäst 40-50 kilo per dag. Ett bra bärår kan det handla om det dubbla, säger Mats Andersson.

- Blåbär har blivit allt populärare och det är mycket stor efterfrågan på just blåbär och har så varit de senaste åren, säger Mats Andersson.

Så trots att många talat om en katastrofal bärsommar är det ändock bara litet sämre än normalt i Malungstrakten och norra Västerdalarna.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons