Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TT-loppet drog storpublik

Annons

Ett sammandrag om publiken på de tio TT-loppen till sista VM-året 1958 visar hur enormt många som löste biljetter till träningar och tävlingar. Till det ska läggas alla som inte betalade in sig och de tusentals funktionärer som krävdes.

Den berättar också vilken enorm ekonomisk betydelse TT-loppet hade, inte bara för klubben utan också landstinget och Hedemora stad. Det var TT-lopp redan på 30-talet, men den sammanställning tidningen fått ta del av är från nystarten 1949 fram till VM-året 1958, som kom att bli det sista.

Huvudorsaken till att tävlingarna stoppades var just den stora publik- och trafikanhopning som den tidens vägar inte klarade av. Över halva banan låg ju faktiskt på riksvägen mellan Stockholm och Falun.

Dessutom spred illvilliga rykten och reportage i rikstidningarna uppgifter om fylleslag och bråk. I själva verket var det inte mer busliv än en festkväll i parken.

Länspolisen fick länsstyrelsen att neka tillstånd för tävlingar 1959, och därmed bröts en epok utan motstycke i motorhistorien.

1949 var det knappt 20 000 på träning och tävling. Sedan ökade besöksantalet med lika mycket varje år fram till 1953 då alla tiders publikrekord slogs.

81 027 personer löste biljett till tävlingarna 11-12 juli. Dessutom hade 13 000 betalat för att se idolerna Ken Cavanagh och Geoff Duke träna. Totalt 94 000.

Pulbiken minskade sedan något, och 1958 var det "bara" 63 000 betalande.

Totalt räknades 630 000 åskådare in under de tio åren. De betalade en summa som i dagens penningvärde motsvarar 48 miljoner kronor.

På biljettintäkterna var det nöjesskatt. Enbart denna skatt gav Hedemora stad nästan 6 miljoner kr (dagens penningvärde) och landstinget 1,5 miljon.

Det är pengar som dagens politiker säkert velat ha.

KENNETH LUNDSTRÖM

Mer läsning

Annons