Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tsvangirai befaras skallskadad

Annons

Den zimbabwiske regimkritikern Morgan Tsvangirai har lagts in för intensivvård efter den misshandel han utsatts för av polisen.

Över hela världen fördöms den brutala zimbabwiska regimen - utom av Afrikas regeringar.

Sydafrikanska LO - Cosatu - luftar skarp kritik mot den sydafrikanska regeringens försiktiga uppmaning i tisdags till sin granne att "respektera lagen":

"Det är skamligt svagt med tanke på grovheten i attackerna mot demokratin och mot de mänskliga rättigheterna. Speciellt mot bakgrund av att de har den internationella solidariteten att tacka för så mycket, när Sydafrika kämpade för demokrati och mänskliga rättigheter mot apartheidregimen", skrev Cosatu på onsdagen.

Samtidigt inställde sig Tsvangirai i domstol i huvudstaden Harare. Men eftersom ingen åklagare dök upp avbröts förhandlingarna.

Direkt därpå tvingades Tsvangirai, som leder det zimbabwiska oppositionspartiet rörelsen för Demokratisk förändring (MDC), söka vård på ett privatsjukhus där han fick en blodtransfusion sedan det konstaterats att han förlorat "väldigt mycket blod". Dessutom röntgades han eftersom hans skalle befarades spräckt.

En MDC-kollega, Tendai Biti, såg den zimbabwiska polisens tortyr av Tsvangirai:

Det var i söndags som den så kallade Rädda Zimbabwe-kampanjen, som består av olika demokratiaktivister, hade kallat till bönemöte i Harare. Mötet stoppades av kravallutrustad polis som vid minst ett tillfälle sköt skarpt och dödade en ung man.

Förutom Tsvangirai greps fler än 100 människor och fördes till polisstationer i Harare där de misshandlades.

Omvärldens protester har inte låtit vänta på sig. USA, FN och EU har i mycket skarpa ordalag fördömt president Robert Mugabes regering.

Pressen har därför varit hård på Afrikas regeringar att en gång för alla ta avstånd från Zimbabwe. Men lojaliteten mellan Afrikas ledare som i olika omgångar bekämpat kolonialismen är stark. En gång - för mycket länge sedan - framstod Mugabe som dessa ledares lysande stjärna. Därför tiger Afrikanska Unionen (AU) och därför tiger regionens samarbetsorganisation SADC. Sannolikt under en gemensam känsla av att "ingen ska minsann komma och förklara för oss vad vi ska säga".

Därför måste nog Sydafrikas försiktiga antydan till kritik, trots Cosatus besvikelse, betraktas som ett viktigt trendbrott i relationen till Zimbabwe.

TT

Mer läsning

Annons