Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tryggheten är borta"

Annons

- Laps Care innebär att tre hemtjänstdistrikt slogs ihop till ett. Våra schema gjordes om. Vi som älskade vårt schema, säger Gun Jonsson och Anna Johansson, som jobbar i hemtjänsten.

- Vi hade kontakt med varandra och visste vad de andra gjorde. Vi planerade jobbet och det fungerade bra, säger Yvonne, Wigstrand, Eva Karlsson, Kristina Asp och alla de som nu ger upp.

Några gamla blev utan matlåda vid ett tillfälle och en dam fick ligga kvar i sängen fram till lunch. Misstag av det slaget förekom inte tidigare, hävdar hemtjänstpersonalen.

- När vi pratar med cheferna förstår de inte eller svarar inte - det är som att prata med väggar, säger personalen.

Många gamla blir lidande och mår dåligt, personalen mår dåligt.

- Vi sover inte på nätterna eller sover oroligt, drömmer och mår illa, säger Marianne Hedbys.

Tidigare hade vårdtagarna ungefär två olika från hemtjänsten. Sedan Laps Care infördes kan de ha 20 olika anställda inom hemtjänsten som hjälper dem under en vecka.

- Tryggheten har försvunnit, både för oss och de gamla, säger Anna Johansson.

Maria Wästvind, Agneta Bengtsberg, Martin Sannehag, Marianne hedbys, Eva Karlsson, Yvonne Wigstrand, Kristina Asp, Gun Jonsson och Anna Johansson är alla missnöjda med hela arbetssituationen och att de gamla blir lidande.

- Vi har försökt att köra vårt gamla schema ihop med Laps Care och det skulle fungera jättebra. Ett viktigt syfte med att införa systemet var att minska vikariekostnaderna. Vi tränar alla upp vikarier som inte vill vara kvar i det här systemet, säger personalen.

Eva Karlsson som är beroende av att schemat fungerar med barnomsorgen och hennes mans arbetstider har fått svårare att få det hela att fungera.

- Jag sade till en av mina chefer att jag har svårt att få de nya arbetstiderna att gå ihop med barnomsorgen eftersom det inte finns dagis på kvällar och helger. Det ser jag som en muntlig uppsägning, sa chefen. Men jag sade inte upp mig. Min man och jag får försöka lösa det, berättar Eva.

Laps Care infördes förra veckan och tre hemtjänstdistrikt berörs, Knekten, Hemtjänsten centrala och Björken. 70 vårdtagare finns i de tre distrikten och 31 anställda inom hemtjänsten.

- Så här blir det när en maskin ska styra vårt arbete. Då blir det kaos, säger hemtjänstpersonalen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons