Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Trygghet är a och o"

/

Annons

Det är ingen hemlighet att det har varit problem i tvättstugorna vid bostadsområdet Rödmyren i Mora. Lortigt och trasigt, återkommande tvättstölder, bråk om tvättider och ibland rena konfrontationer mellan hyresgäster har gjort att det kommunala bostadsbolaget Morastrand nu satsar rejält på ökad trygghet i tvättstugan. Med hjälp av digitala bokningssystem hoppas man kunna eliminera problemen helt och hållet.

– Vi har haft hyresgäster som har känt sig oroliga när de gått ner i tvättstugan, men nu kan de vara säkra på att det inte står någon där i mörkret när de kommer ner, säger Christer Tomth.

Bokningssystemet garanterar att ingen annan än hyresgästen kommer in i tvättstugan på den bokade tiden. Om något år blir det dessutom möjligt att boka tvättid hemma i lägenheten via internet.

En totalrenovering av yrskikten, med klinker på golven och kakel på väggarna, är också en viktig del av Morastrands trygghetssatsning.

– Det får effekten att hyresgästerna är mer rädda om tvättstugan och att städningen fungerar bättre, säger Tomth.

Morastrand har lärt av Tunabyggen i Borlänge som var först i Dalarna med digitala tvättstugor. I Falun har hittills bara det nybyggda bostadsområdet Gullvivan utrustats med digitalt bokningssystem. Enligt Kopparstadens boservicechef Annica Ståhlberg fungerar de nya tvättstugorna bra.

– Det är väldigt stor skillnad mellan våra bostadsområden, men i regel fungerar det bättre i våra nya och fräscha tvättstugor, säger hon.

Men kommer det nya hyresgäster, som kanske dessutom tvättar ofta, så kan det bli turbulent även i de mest gemytliga områdena. Om rutiner och vanor måste rubbas ligger det nära till hands att irritationen växer.

Även Ludvikahem satsar digitalt främst av en anledning - att eliminera grogrunden för tjafs och bråk. Först ut är Ludvika Gård. Biträdande förvaltningschef Mats-Erik Aldén ser en framtid där plastbricka krävs även för att gå in i andra utrymmen som cykelrum och källare.

Fakta: Var femte hyresgäst har hamnat i tvättstugebråk

För det mesta gäller konflikten tvättiderna.

Men det sker också klädstölder, sexuella ofredanden, misshandel och haschrökning i Dalarnas tvättstugor.

Den gemensamma tvättstugan är ingen fridfull plats. Enligt en Skopundersökning i tidningen Hem & Hyra, där över 1 000 personer intervjuats, har var femte hyresgäst någon gång hamnat i tvättstugebråk. För det allra mesta blossar konflikten upp kring tvätt- och torktiderna, men dålig städning och ludd i torktumlaren kan också reta gallfeber på stressade hyresgäster.

I några få fall går det på tok för långt. 2006 anmäldes åtminstone tre fall av hot och misshandel i tvättstugan till polisen i Dalarna. Flera klädstölder, ett sexuellt ofredande och narkotikabrott anmäldes också.

Mer läsning

Annons