Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggare med larm

Annons

Kommunen har köpt tre larmväskor från företaget Athena Nordic i Falun. Det är en väska i storlek som en bärbar dator som innehåller utrustningen.

- Det här innehåller väskan, säger Carina Edin, chef inom hemtjänsten i Säters kommun och visar upp väskan med larmsystemet.

En av väskorna finns ute i ett hem och den andra väskan är på väg ut. Sedan finns den tredje väskan ledig.

Ökar behovet ytterligare är kommunen beredd att skaffa ändå fler larmväskor.

Kommunen valde att köpa tre väskor i stället för att hyra. Då blir det ingen väntetid utan en behövande kan få larmet snabbt.

Redan förra våren skaffade kommunen en larmväska på prov, men från jul äger kommunen tre väskor.

Att vara anhörig till en dement person kan vara tungt. Där finns oron att den demente ska kliva upp på natten, riskera att ramla i trappan, kanske till och med gå ut. De anhörige sover dåligt och till slut blir det för tungt.

Hur fungerar då larmet?

Det finns en rörelsedetektor som placeras på lämpligt ställe hos den demente. Den anhörige har på dagen en form av klocka på armen som vibrerar när den demente rör sig och rörelsedetektorn larmar. På natten finns en liten dosa att lägga under huvudkudden hos den anhörige och när larmets utlöses vibrerar dosan så den ahörige vaknar.

Larmet är enkelt att använda.

Det är även lätt att packa larmväskan och ta den med, till exempel till sommarstugan eller vid besök hos barnen eller någon annan.

Detta är en speciell typ av larm, lämpade för speciella förhållanden. Kommunen har i övrigt 230 vanliga trygghetslarm ute hos boende. Det finns även några personer som är utrustade med teknik som gör att de kan hittas om de skulle försvinna, polisen kan pejla personerna. Det har hänt i ett fall inom Säters kommun.

- Det är viktigt att vi kan skapa trygghet i boendet, förklarar socialchefen Marianne Trana.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons