Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggare kan de vara

Annons

Totalt 24 personer har deltagit i studiecirkeln "PRO visar vägen", som Mockfjärds PRO-förening genomfört i samarbete med ABF.

- Syftet har varit att ta reda på och visa vad som behövs för att bygdens pensionärer ska få en trygg ålderdom med god livskvalitet, berättar kursledaren Torsten Näsholm.

Han säger att det för att nå det för dagens och framtidens pensionärer så viktiga målet krävs en aktiv pensionärsorganisation och en bra samarbetspart inom kommunen.

Kursdeltagarna har arbetat fram ett 15-punktsprogram, som omfattar bland annat:

3 Nybyggnad av bostäder med dygnet runt-service.

3 Tillskapande av gemensamhetslokal för bland annat måltider och samvaro.

3 Möjligheter för boende i eget hem att få hjälp med exempelvis snöskottning och gräsklippning.

3 Tillgång till läkare och övrig sjukvårdspersonal med särskild äldrekompetens.

3 Förbättrade kommunikationer.

3 Avlastningsmöjligheter för anhörig.

- Besparingarna i kommunerna drabbar ofta äldreomsorgen. Det gäller även i Gagnefs kommun, där det lagts förslag om en reducering av antalet platser vid äldreboenden med dygnet runt-service, säger Torsten Näsholm, som anser att det är mycket viktigt att pensionärerna får och tar chansen att utöva mesta möjliga inflytande över kommunens äldrepolitik.

I ett särskilt yttrande har kursdeltagarna ställt sig bakom kravet på nya äldrebostäder med dygnet runt-service i Mockfjärd.

- Det är ett krav som tidigare framförts i ett medborgarförslag som undertecknats av 1 380 Mockfjärdsbor, betonar kursledaren.

PRO-föreningen i Mockfjärd är i likhet med PRO-föreningarna i Dala-Floda och Gagnef samt Gagnef-Floda SPF-förening representerad i en särskild samarbetsgrupp som inför en träff med socialnämnden ska samordna föreningarnas önskemål och synpunkter när det gäller äldreomsorgen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons