Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggare hemtjänst med utbildad personal

Annons

Aina Gustavsson, sektionschef inom hemtjänsten, berättar att ett flertal föreläsare, både från kommunen och landstinget, har anlitats för att ge undersköterskorna spetskompetens.

Utbildningen har genomförts i samarbete med Kom-vux.

- Omstruktureringen inom äldreboendet gör att vi behöver utbilda personalen. Allt fler av de äldre bor kvar längre i sina egna hem och för detta behöver vi rusta personalen. Större kompetens är helt enkelt nödvändig, förklarar hon.

Men det finns fler än undersköterskor inom hemtjänsten. Där finns även ett 60-tal vårdbiträden. Kommunen planerar för att låta dem genomgå en utbildning, som kan börja under hösten.

- Den utbildningssatsningen förutsätter att staten bidrar med pengar, berättar Aina Gustavsson, som framhåller att utbildningen ger en ännu tryggare hemtjänst.

Kommunen har lämnat in en ansökan om statliga pengar. De sökta pengarna ska även räcka till utbildning av personalen vid Älvuddens sjukhem i Djurås.

Vad som händer om staten inte ställer upp med några pengar är ännu inte känt.

Som tidningen tidigare berättat är tanken bakom utbildningen både att kunna ställa upp på ett ännu bättre sätt för de gamla och att skapa bättre förutsättningar för nyrekrytering av personal till äldreomsorgen.

Häromdagen avslutades utbildningen för de 15 undersköterskorna.

Tre av politikerna i socialnämnden deltog och svarade på frågor under avslutningen, som hölls i Adelborgsalen i Djurås.

De som deltog var nämndordföranden Kjell Andersson (c), vice ordföranden Irma Rönnbäck (m) och ledamoten Tommy Brandt (s).

Även kommunalarbetareförbundets lokala ordförande Irene Homman deltog.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons