Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trumbyte längs Untorpsvägen ger stora störningar i trafiken

Annons

Arbetet beräknas ta fem veckor och entrepenören Siljan schackt kommer att ha ett tiotal man igång tillsammans med grävmaskiner, dumprar, lastmaskiner och lastbilar.

- Vi börjar vid Tandbergsvasslan och Dynamittjärnsbäcken under vecka 36, berättar Jan Arnesson vid Siljan schackt, och det innebär att det det tidvis kan vara svårt att komma förbi vid arbetsplatserna, varför genomfartstrafik hänvisas till västra sidan av Unnån, via Bjus och Näckodalen.

- Vi är medvetna om att björnjakten har börjat, säger Jan Arnesson, och att arbetet även kolliderar med septemberjakten på älg, så vi ska försöka störa trafikströmmen så lite som möjligt, men tidvis blir det totalstopp.

Från vecka 37 kommer arbetet att fortsätta vid Tandbergsbäcken, Mässingbäcken, Gangsbergsbäcken, Rävtjärnsbäcken, Jaldängsbäcken, Västbyflodsbäcken och Stuguflotsbäcken.

- Vi räknar med att klara av de arbetena under fyra veckor, säger Jan Arnesson, och jag kan redan nu upplysa om att det kommer att bli totalstopp under de 3-4 dagar när vi lägger ner en sjumeterstrumma i Stuguflotsbäcken.

- Det är en helt ny konstruktion, och den första i Sverige, konstaterar Jan Arnesson vid Siljan schackt.

Untorpsvägen fick en ordentlig upprustning så sent som 1998, men då hade man inte riktigt klart för sig vilket hinder för fiskvandring en fellagd vägtrumma kan innebära.

Den insikten kom något år senare och nu byts fellagda trummor ut i hela landet efter kartläggning i samråd med de lokala fiskevårdsområdesföreningarna.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons