Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Truls" parkerar hyveln efter tio varv runt jorden

Annons

- Jag har räknat ut att jag har kört ungefär 1 500 timmar per år och att det i snitt tar en timme att hyvla sju kilometer väg, säger Rolf.

Ett enklare matematiskt överslag visar att Truls under sina 40 år bakom rattar och spakar hunnit avverka en sträcka på 42 000 mil i väghyveln. Sträckan motsvarar ungefär tio varv runt jorden i den svindlande snitthastigheten av 7 kilometer i timmen!

Det var 1963 som Rolf började köra väghyvel åt Vansbro-Järna Lastbilscentral. Han stannade till 1970 då han köpte hyveln och började som egen företagare.

- Det var lite dåligt med körning i början så jag for till Uppsala och Stockholm där jag fick jobb vid olika vägbyggen, berättar Rolf.

Efter ett par år kom han till utbyggnaden av Mora flygfält innan han återvände till skötseln av vägnätet runt Vansbro där han funnits sedan dess.

- Jag har hunnit fylla 60 år och känner att jag vill dra mig tillbaka medan jag fortfarande är pigg och kry, säger Rolf som inte lär få några problem med att fylla den ökade kvoten av ledig tid.

Han är en flitig dragspelare och har i många år tillhört Spanjorerna och den egna orkestern Sneseglarna.

Att resa är ett annat stort intresse och i mer än 20 års tid har han besökt Puerto de la Cruz på Teneriffa minst en gång per år.

- Jag har fått många vänner i Puerto de la Cruz och nu åker jag dit på obestämd tid. Boendet löser sig alltid och jag har till och med ett dragspel som står och väntar på mig, säger Rolf.

Vem ska då ta över skötseln av bygdens grusvägar? Jodå, den saken har Rolf sett till att lösa innan han drar sig tillbaka.

För något år sedan upptäckte han en fjunig yngling som snurrade omkring i Storas verkstad i Nås där Rolf höll på med service av sin hyvel.

- Han var otroligt duktig med verktygen och jag frågade de andra i personalen vem han var, berättar Rolf.

Han fick beskedet att ynglingen bodde i närheten och hette Ronny Grönbergs. Rolf ringde upp och frågade om han ville hjälpa till.

- Jag minns att jag knappt hann lägga på luren innan du kom på din packmoped, säger Rolf och Ronny nickar instämmande.

Sedan dess har de hållit ihop.

Ronny Grönbergs har nu fyllt 18 år och pluggar fortfarande till maskinförare i Borlänge där han har en och en halv termin kvar. Tre dagar i veckan kör han som praktikant åt Rolf.

- Jag har lovat Ronny att hjälpa till med körningen tills han är klar med skolan, säger Rolf.

Ronny slipper även den stora kostnaden som det innebär att köpa loss väghyveln. Rolfs företag är sålt till ett Mockfjärdsföretag med förbehållet att Ronny får ta över både maskin och det vägnät som Rolf haft ansvaret för.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons