Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Truckförare stoppad - HO-anmäler Scania

Annons

Mannen har arbetat på Scania i sex år. Han är anställd som montör och brukar köra truck ibland för att variera arbetsuppgifterna. Han är epileptiker sedan ett tiotal år. Han tar medicin för att slippa få epileptiska anfall. Det fungerar bra så länge han tar sin medicin. I mars i år glömde han detta och han fick ett krampanfall på jobbet.

Företagets reaktion var att inte längre låta honom köra truck.

-Vi anser att vi inte kan ta ansvar för hans arbetskamrater när trucken framförs, säger personalchefen Sune Qvarnström.

Det är en arbetsmiljöfråga för samtliga anställda på avdelningen, menar Qvarnström.

Mannen med epilepsi tycker inte att hans truckkörning innebär risker för omgivningen. Trucken stannar automatiskt om man släpper greppet. Han tror inte heller att han kommer att få fler sjukdomsanfall på jobbet. Det var en engångshändelse att han missade medicinen i mars, hävdar han.

Mannen har körkort och en gång om året får han gå till läkare för att det ska avgöras om han ska få köra bil. Under två års tid hade han körkortet indraget, på grund av sjukdomen. I våras fick han tillbaka körkortet. I samband med det gav företaget honom rätt att köra truck. Efter en månad drogs det tillbaka.

Nu får han köra bil på allmän väg men inte köra truck hos Scania.

Handikappombudsmannen har skickat ärendet till hans fackförening för att frågan ska diskuteras med arbetsgivaren.

Torbjörn Pedersen, fackordförande för IF Metall på Scania i Falun, bekräftar att facket driver ärendet. IF Metall har begärt central förhandling för brott mot diskriminering i arbetslivet på grund av funktionshinder.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons