Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tröttnat på trängseln

Annons

Idrottsmuseets lokaler byggdes vid Lugnets riksskidstadion i samband med VM 1993. Tanken var hela tiden att de skulle användas för ett museum och när skidfesten var över började entusiaster bygga upp samlingarna.

De hade fått ihop ett fint museum när Svenska skidförbundet fick köpa lokalerna av kommunen år 2000. Då tvingades Idrottsmuseet klämma in sig på halva ytan, 400 kvadrat. Kommunens folk lovade en lösning inom tre månader.

Nu har det gått fyra år och museets styrelse kräver att något händer.

- Det är ju bra att kommunen betalar hyra, men de måste engagera sig för en långsiktig lösning. De har ett moraliskt ansvar eftersom lokalerna byggdes med tanke på oss, säger vice ordförande Gunnar Axelsson.

Ordförande är socialdemokraten Karl-Erik Pettersson. Han är utsedd av kommunen, som finns med i stiftelsen som driver museet.

- Många idealister har ju lagt ner sin själ i arbetet för museet, risken är att de tappar sugen om de inte får gensvar hos kommunen. Då blir det väl Dalarnas museum som får ta över samlingarna, och det blir inte billigt, säger Karl-Erik Pettersson.

Inte nog med att museifolket får klämma in sig på halva ytan, dessutom har de inte längre tillgång till förråd, för de har rivits.

Att idrottsmuseet har en begränsad yta att röra sig på blockerar möjligheten att dra in pengar.

Museiverksamheten hankar sig fram på inträdesbiljetter, medlemsavgifter och punktbidrag.

Nu vill Idrottmuseets styrelse ha en tillbyggnad. Det verkar dessutom som om skidförbundet har behov av mer lokaler.

Helst blir idrottshistorikerna kvar uppe på Lugnet som är en passande miljö.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons