Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tröttnade på polisen

Annons

Jugås Lennart är noga med att poängtera, att när polisen i Mora och Orsa hade hand om "pappersexercisen" kring de omhändertagna hundarna så var det inga problem.

- Då var det uppgjort att den som tagit hand om en hund anmälde det till polisen. Klartecken gavs att hunden fick lämnas till mig, och senare fick jag ett papper från polisen som bekräftelse på överenskommelsen, berättar Lennart.

Det här farfarandet gjorde att polisen hade en anteckning om vilken hund som omhändertagits, och kunde snabbt ge besked när oroliga hundägare hörde av sig.

Under de två, tre år som länskommunikationscentralen, LKC, tagit emot anmälningarna har ingenting fungerat.

- Jag kan med säkerhet säga att jag under de här åren inte fått ett enda samtal från LKC. Ändå säk-rare är jag på att jag inte fått en enda skriftlig bekräftelse på att hundar lämnats till mig, konstaterar Lennart.

Trots det har alla hundar hittat hem till husse eller matte igen.

- Men jag har fått ta emot mycket skäll under den här tiden. Hundägarna har hört sig för hos polisen om någon hittat deras hund. Trots att det varit hos mig har de fått ett negativt besked. När hundägaren äntligen får klart för sig att hunden är här, kan det ha gått några dygn och det blir betydligt dyrare att lösa ut den.

Att LKC oftast tar emot anmälningarna om bortsprungna hundar, beror på att samtalen kopplas dit både under kvällstid och helger när polisstationerna är obemannade.

I huvudsak är det jakthundar som lämnats till Lennart, men det har kommit hundar även när hälsovårds eller sociala instanser gjort ingripanden.

- Förmodligen har jag varit ensam om den här verksamheten i norra Dalarna. Hit har det kommit hundar från Särna i norr till Rättvik i söder, säger Lennart.

Att Lennarts verksamhet varit en otrolig service, är alla överens om som fått hjälp att få tillbaka sin hund. Det finns också solskenshistorier som Lennart kan plocka fram. Bland annat om den man från Linköping som jagat med sin stövare i Ljusdalstrakten.

- Hunden hittades på besparingsskogen, och när jag fick kontakt med mannen i Linköping, hade han svårt att tro att det var hans hund. Den hade varit borta i tre månader och han var säker på att den var död. När jag berättade om kännetecken på hunden, började mannen gråta av glädje. Det var hans hund.

Det varunder Nils Björklunds tid som närpolischef i Orsa som Jugås Lennart började ta emot hundar.

- Lennarts hundmottagning har varit en otrolig hjälp för både hundägarna och oss poliser. Om han slutar vet jag inte i nuläget hur vi kommer att göra i fortsättningen.

- Kanske blir det så att vi kan komma överens med upphittaren att behålla hunden tills ägaren dyker upp. Men jag ska titta närmare på det här, och försöka hitta en lösning så att Lennart fortsätter, säger Nisse Björklund.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons