Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tröttnade på besparingar - blev butiksägare

Annons

Efter att ha jobbat inom omsorgen i Smedjebackens kommun i tolv år tröttnade Linda Falk och slutade för att ta över Saxdalens minilivs.

- Det har inte varit något annat än nedskärningar och besparingar i många år och till sist orkar man inte mer och försöker hitta något annat, säger Linda Falk.

Linda Falk har sedan hon började jobba inom Smedjebackens kommun varit verksam vid olika gruppboenden i kommunen. Genom åren har det ständigt funnits en oro i jobbet, med besparingar som ska genomföras.

Hon känner att under de år som hon jobbat inom kommunen har det ständigt varit stopp för att genomföra saker som skulle kosta lite. Till sist orkade hon inte jobba i motvind längre.

- Jag vill betona att jag under alla år tyckt att jobbet varit roligt och att mina arbetskamrater har varit jättebra att jobba tillsammans med.

Under flera år har hon känt att hon skulle vilja komma ifrån jobbet i kommunen och göra något annat.

- Jag har drömt om att starta något eget och jobba för mig själv.

För en tid sedan fick hon nys om att ägaren till Saxdalens minilivs hade för avsikt att sälja sin rörelse.

- Jag kände direkt att det var det jag ville göra och innan jag pratat med säljaren så hade jag i tankarna köpt butiken och började smida planer för vad jag skulle göra.

När hon kontaktade Elisabeth Sundström som ägde affären fick hon beskedet att ett annat par bestämt sig för att köpa butiken och ta över.

- Jag blev naturligtvis besviken, men så ringde Elisabeth en kväll och berättade att paret hade hoppat av och jag fick köpa om jag var intresserad.

Hon bestämde sig på stående fot och bara några dagar hade hon fått tjänstledigt från jobbet och allt ordnades med banken.

Hon är medveten om att hennes arbetstid kommer att bli mycket längre nu när hon är sin egen.

Även när det handlar om den ekonomiska delen är hon medveten om att hon inte kan ta ut samma lön som hon haft inom kommunen.

- Jag har räknat på det och med minskade kostnader för resor, utan dagis- och fritidsavgifter kommer inte skillnaden att bli så stor.

Hon har redan börjat fundera på hur hon kan utveckla butiken i Saxdalen och något av det första hon kommer att göra är att sätta upp tak över uteplatsen.

- Kommer det en regnskur har folk ingenstans att ta vägen med sin kaffekopp.

Det är serveringsdelen hon ser som den som har den största utvecklingsmöjligheten.

Hon har under tre månader tjänstledigt och har möjlighet att gå tillbaka till sitt gamla jobb.

- Jag är säker på att det inte blir så, nu finns det ingen återvändo.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons