Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trötta på sena tåg

Annons

- Det är anmärkningsvärt. Nu går det långsammare och ryckigare, och ofta är tågen sena, säger Pellas..

Han har inte fört loggbok, men tycker att han hör talas om förseningar i stort sett varje vecka. Senaste månaden har det varit tre större.

- För några veckor sedan åkte jag Borlänge-Stockholm. Tåget var sent och jag kunde höra hur paniken spred sig. Flygbiljetter till Bryssel måste bokas om, folk måste ringa och tala om att de skulle komma för sent till möten...

Gunnel Eriksson på banken kan vittna om hur det var i måndags på Falu central. Hon skulle åka på en konferens tillsammans med en kollega. 6.14-tåget från Falun gick först 7.20.

Förklaringen var att sista tåget kvällen innan hade blivit försenat på grund av lövhalka och samma personal skulle bemanna returtåget till Stockholm. De behövde sin dygnsvila, det visste alltså SJ redan på kvällen.

- Jag gick upp halvfem på morgonen. Sedan stod vi bara där. Informationen var urusel, ingen sade något i högtalarna och det finns ingen personal på stationen. Många tog sina bilar, säger Gunnel.

När tåget kom fram var de en och en halv timme försenade och hade missat inledningen på konferensen. Personalen på tåget skötte både information och service utmärkt. Det är chefernas planering som Pellas och Eriksson är kritiska till.

- Många pendlar, många ska ner till möten... De tidiga måndagstågen måste vara veckans mest kritiska avgångar. Ofta är de fullsatta. Jag tycker att vi ska kräva att dalapolitikerna övar påtryckningar på kommunikationsministern. Något måste göras åt SJ:s nonchalans. Många slutar åka tåg och tar bilen i stället, säger Rolf Pellas.

Han tror att många missar att reklamera och få pengarna tillbaka genom SJ:s restidsgaranti.

- Blanketten finns på www.sj.se. Om de hundratals som kom försent i måndags använder den så svider det för SJ, och så kanske det händer något, säger Rolf Pellas.

Fotnot: Tidningen har förgäves sökt ansvariga på SJ under fredagen, för att få en kommentar.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons