Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trötta på att flytta

Annons

- Politikerna är stolta över att kommunen förfogar över en öppen förskola. Men i praktiken struntar de i verksamheten, uttrycker föräldrarna.

Tiotalet föräldrar har fått genomföra flytt, städning och inmöblering i stort sett på egen hand helt ideellt.

Tidningen träffar föräldrarna när de slutspurtar med inflyttningen i lokalerna på Stormyren, som består av en hopslagen trea och etta med två kök.

För cirka fem år sedan var de i samma lokaler och verksamheten fungerade då bra när kommunens ansvariga gav direktiv om en flytt till Hindriksheden. Anledningen var att hyran på Stormyren var för dyr.

När lokalerna på Hindriksheden blev upptagna var det dags för en returflytt till Stormyren. Föräldrarna lyckades förhandla ned hyran till halva priset med hyresvärden på Stiftelsen. Men när kommunen fick en tom dagisavdelning i Hånåkni över så var det bara för Öppna förskolan att flytta dit. I augusti år 2 000f började verksamheten på Hånåkni.

Men i kommunens extrema brist på dagisplatser fick föräldrarna i början av december order om att flytta ut från Hånåkni till Stormyren igen. Lokalerna i Hånåkni skulle vara utrymda den sista december för att ge plats till en ny dagisavdelning.

- Precis när vi skulle julstäda hemma fick vi även städa upp på Hånåkni, säger föräldrarna.

De konstaterar att deras verksamhet fyller ett stort behov. De har öppet fyra dagar i veckan och dagligen kommer 20 till 30 barn på besök. Femte veckodagen har dagmammor lokalerna.

- Lokalerna var ostädade när vi kom hit. Kommunen ställer upp med 4 000 kronor per år som ska räcka till tvål, städartiklar och leksaker med mera. Dessutom betalar kommunen hyran.

När föräldrarna frågat kommunen om att installera el-ström till tvättmaskin eller att sätta upp hyllor har ansvariga hänvisat till att det borde finnas någon manlig förälder som kan ställa upp.

Föräldrarna har bjudit in politiker för att ta del av verksamheten. Men det har aldrig kommit någon.

Politikerna borde förstå att öppna förskolan är grunden för att ge barnen en bra inledning inför en framtid i trygghet och harmoni. Samtidigt ger det också grunden till engagerade föräldrar, som dessutom bygger upp ett eget nätverk.

Nu hoppas kärntruppen med föräldrar att många pappor och mammor med sina barn kommer till öppna förskolan. Det finns idéer att utnyttja lokalerna till föräldrakurser bland annat i samarbete med barnavårdscentralen, BVC.

Kenneth Melin, administrativ chef på skol- och barnomsorgsförvaltningen, uppger att öppna förskolan får anpassa sig till de lokaler som kommunen har att tillgå.

- Det är ekonomin som styr i förhållande till antalet dagisplatser som behövs. Under det här budgetåret kommer öppna förskolan inte att få några mera medel. Verksamheten bygger helt och hållet på föräldrarnas engagemang.

Kenneth Melin uppger att det finns önskemål från landstinget om att placera öppna förskolan i närheten av familjecentrum, som är inrymt i ett hus intill Mora lasarett.

- Men den 15 januari fick vi besked att det inom överskådlig tid inte finns några lediga lokaler till öppna förskolan vid lasarettet.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons